Szolidaritás, felelősség, biztonság

A szolidaritás, felelősség és biztonság megtartása feltétlenül fontos még pénzügyi válság idején is, ezért ezek a fogalmak képezték Becsey Zsolt európai parlamenti képviselő felszólalásának alapját a jövő héten sorra kerülő EU csúcsértekezlet előkészítő parlamenti vitájában.

A képviselő kiemelte, hogy – Magyarországhoz hasonlóan – azokban az országokban, ahol a multinacionális cégek leányvállalatai határozzák meg elsősorban a gazdaságot, létfontosságú, hogy miképpen reagál a válságra az  anyavállalat és annak felügyelete. Becsey Zsolt szerint mindenképpen el kell kerülni, hogy cégek a leányvállalatokból történő pánikszerűen kivonják a pénzt.

Becsey Zsolt javasolta, hogy az Európai Unió tagállamai egységesen lépjenek fel, és válság esetén adjanak együttesen garanciát az összes lakossági betétre.

Becsey Zsolt a bizalom megteremtése érdekében az uniós központi versenyfelügyelethez hasonló szervet hozna létre a pénzpiac felügyeletére. Véleménye szerint így elkerülhető lenne, hogy egy másik ország hatósági döntésének legyünk kiszolgáltatva.