Családpolitika

Vissza kell adni a reményt

2015. 11. 06.

Jaime Mayor Oreja, volt spanyol EP képviselő hangoztatta, ma a demográfia nem része a politikának, ami helytelen. Az emberek nem az igazságot akarják hallani, ami nem csak a tudatosulás problémája, hanem a személyes hozzáállásé is.

Kijelentette, olyan társadalomban élünk, ahol a pénz az egyetlen érték, pedig a család kulcsfontosságú intézmény, ami miatt azok vagyunk, akik – hangsúlyozta. Meg kell változtatni az attitűdünket, hogy új fejlődés jöhessen létre Európában.

Luca Volontè, a Novae Terrae igazgatója Olaszországból elmondta, a tudományos kutatások azt mutatják, a férfi és nő házasságán alapuló családi környezet a legjobb a gyermek fejlődésére, ez az eszköz segíthet a leghatékonyabban a társadalmi problémák megoldásában – szögezte le. Egy OECD jelentésre hivatkozva elmondta, az ideális gyermekszám egy fiatal felnőtt számára két-három gyermek lenne. Abban kell segíteni a családokat, hogy ez megvalósulhasson – húzta alá.

Jonas Rimantas Dagys, litván országgyűlési képviselő elmondta, a problémák emberek nélkül nem oldhatók meg. Emlékeztetett, 2002-ben 1,2 volt a születési arány, ami egy megfontolt politikának köszönhetően 1,7-re emelkedett, de aztán stagnált. Kutatások mutatták, a szociális kiadások csak két gyermek vállalását inspirálják, több gyermeknél meg kell változtatni a szülők társadalmi státuszát – közölte.

Pjotr Mazurkiewicz, káplán, a COMECE volt főtitkára arról beszélt, hogy a közös jó az egyik legfontosabb kérdés.

Ennek érdekében az egyház törekszik arra, hogy kihangsúlyozza, a demográfiai folyamatokat, az emberi méltóságot, az emberi életet és házasságot, a családot segíteni, támogatni kell. Ezek a fogalmak definiálást igényelnek, hogy a termékenységet elő lehessen mozdítani – mutatott rá.

Révész Máriusz, országgyűlési képviselő Böjte Csaba szavait idézve azt mondta, "Európa legnagyobb gondja, hogy nincs elég gyerek benne". Ez a legnagyobb gond, minden más ezután következik – szögezte le. Az egyre gyorsabb népességfogyás mellett más térségekben népességrobbanást lehet megfigyelni – emelte ki, hozzátéve: a hihetetlen demográfiai átrendeződés végét senki sem látja, pedig beláthatatlan következményekkel jár majd.

A képviselő hangsúlyozva, hogy a jelenlegi kormányzat a család-, és szociálpolitikát szétválasztotta, felhívta a figyelmet, hogy mindezen túl összeegyeztették a családot és munkavállalást. Juttatások, kedvezmények segítik a családokat, valamint a bölcsődei, óvodai ellátás kiterjesztése, és lakhatási támogatások is mind a családalapítást segítiik Magyarországon – sorolta.

Forrás: www.fidesz.hu
Fotó: Bartos Gyula