Veszélyben Európa biológiai sokszínűsége

2016. 02. 02.

Az Európai Bizottság félidei értékelése szerint Európa természetes élőhelyei több mint háromnegyedének állapota nem kielégítő, és számos fajt a kihalás veszélye fenyeget. A jelentés megállapítja, hogy a biodiverzitás csökkenésének megállítására kijelölt 2020-as uniós célok jelentős erőfeszítések nélkül nem fognak teljesülni.

Hölvényi György kereszténydemokrata politikus a tegnap esti vitához írásban benyújtott felszólalásában rámutatott: a biológiai sokféleség biztosítja azoknak a forrásoknak a fennmaradását és megújítását, amelyek nélkül a talajképződés, a tápanyagok és a víz körforgása nem lenne lehetséges. Hölvényi szerint abiodiverzitás csökkenése ezért veszteség a természetnek és a gazdaságnak egyaránt.

A strasbourgi plenáris ülés ma délben nagy többséggel támogatta Hölvényi György módosító indítványát. Az osztrák néppárti kollégájával közösen jegyzett indítvány szerint a biológiai sokféleségre kifejtett negatív hatások elkerülése érdekében az elővigyázatosság elvét maradéktalanul alkalmazni kell a GMO-k uniós engedélyezése során.

A néppárti EP-képviselő példaként a növényvédő szerekkel szemben ellenálló génmódosított növényeket emelte ki, amelyek a totális gyomirtó szerek túlhasználatát eredményezik. A biodiverzitás védelme érdekében azonban sosem irtandó ki teljesen a kártevő állomány, csak egy bizonyos szint alá csökkenthető.

Komoly aggodalomra ad okot, hogy a genetikailag módosított valamint a hagyományos növények együtt-termesztése a gyakorlatban teljes mértékben sosem valósítható meg. „A génmódosított növények beszennyezik az ökológiai termesztés alatt álló területeket” – figyelmeztetett a kereszténydemokrata képviselő.

Hölvényi emlékeztetett, hogy a GMO-termesztés nem utolsósorban élelmiszerbiztonsági kérdés: a jellemzően nagyüzemű, monokultúrás gazdálkodás elterjedésével a GMO-k élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek az ilyen növényeket befogadó országokban.