Hírek

Út Európa szívébe – a kereszténydemokrácia küldetéséről mai szemmel

Út Európa szívébe – a kereszténydemokrácia küldetéséről mai szemmel

2016. 03. 14.

 
 Semjén Zsolt Pilinszky János költőt idézve azt mondta: az Európai Unió olyan állapotban van, hogy erkölcsi és politikai értelemben is “meghasadtak az evidenciák”, mert a gazdasági válság és a migráció képében Európát két olyan kihívás érte, amelyre nem volt felkészülve.
 
Rocco Buttiglione, a kereszténydemokrata Unione di Centro Italia párt országos tanácsának elnöke egyebek mellett arról beszélt, hogy az evidenciák valóban elbukni látszanak Európában. Szerinte ma egész Európa keresi az identitását, a néppártok és a kereszténydemokrácia is válságban van, és populista mozgalmak kerülnek előtérbe. Európának mindenekelőtt vissza kell szerezni az erkölcsi erejét, hogy saját sorsát irányítani tudja, hívta fel a figyelmet az egykori olasz Európa-ügyi miniszter.
 
Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő elmondta, hogy az Út Európa szívébe című kötet megjelenése egy remek lehetőség, hogy elgondolkodjunk azon, mit is jelent a kereszténydemokrácia. Pascal Fontaine kötete tudományosan is étékes mű, és a magyar kiegészítés több mint 100 oldala is azt közvetíti, hogy nekünk, magyaroknak is van mit hozzá tennünk Európához, az integráció sikeréhez. Hozzátette: nincs helyettünk senki, aki ezt a sajátos, a mi látásmódunkat érvényre juttató munkát elvégezze. A képviselő az integráció kezdetekor is meghatározó alapértékek képviseletét hangsúlyozta. Kiemelte, hogy a hitben élő ember, legyen keresztény, muzulmán vagy zsidó, megérti egymást, mert a transzcendensre épülő alapvető értékek minden vallásban fellelhetők.

http://barankovics.hu/cikk/alapitvanyi-hirek/gondolatok-a-keresztenydemokracia-multjarol-es-jelenerol

Forrás: MTI, Lukácsi Katalin
Fotó: Barankovics István Alapítvány