Uniós elismertség a roma holokausztnak

2015. 04. 15.

Magyarországon hivatalos emléknap az augusztus 2-i roma holokauszt nemzetközi emléknap. A roma holokausztról, a Porrajmos-ról, a mai napig kevesen tudnak, annak ellenére, hogy 500 ezer roma és szinti életét követelte. Miközben még nem minden tagállam ismerte el hivatalosan a roma holokausztot, a ma elfogadott határozattal az Európai Parlament kimondja annak uniós szinten való elismerését. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő a határozattal kapcsolatban emlékeztetett: Magyarország 2011-es uniós elnöksége alatt fogadták el a tagállamok az Európai Romastratégiát. A dokumentum európai parlamenti felelőse a roma származású fideszes képviselő, Járóka Lívia volt. A stratégia kiemelt célja a romák társadalmi felzárkózásának elősegítése és az európai cigányellenesség visszaszorítása. "Ez nemcsak az egyik legfontosabb stratégiai kihívás, hanem az egyik legígéretesebb lehetőség is Európa számára!" – hangsúlyozta a néppárti politikus.