Környezetvédelem

Újabb lépés a tisztább levegőért – Hölvényi György sajtóközleménye  

2017. 01. 24.

 

Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő ma vezetői szintű szakértői egyeztetést tartott az Európai Bizottság képviselőivel. A megbeszélésen a lakossági hulladékégetésből származó légszennyezés csökkentése érdekében a néppárti képviselő által kezdeményezett uniós kutatás első lépéseiről állapodtak meg.

 A hosszú téli időszakban szinte napi rendszerességgel hallunk híreket a háztartási tüzelés okozta erős légszennyezettségről, amelynek egyik fő forrása a rossz minőségű fűtőanyagok és a lakossági szemét égetése. A tárgyalások időzítésével kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta: „A rendkívül káros fűtési gyakorlat jelenti napjaink egyik legaggasztóbb közegészségügyi problémáját, amelynek megoldásához ma kissé közelebb kerültünk”.

Hölvényi György múlt évben benyújtott indítványa alapján bekerült a 2017-es uniós büdzsébe az a 750.000 euró nagyságú kutatási terv, amely a háztartási hulladékok elégetéséből származó légszennyezés csökkentését tűzte ki célul. A tavasz folyamán írják ki a kutatási tervre a pályázatot. Hölvényi Györgynek az alapvető irányokban sikerült ma megállapodnia a lebonyolításáért felelős európai bizottsági képviselőkkel. Az európai parlamenti képviselő rámutatott: a megfelelő jogi környezet kialakítását tekinti célnak, amely figyelembe veszi a háztartási hulladékok égetésének társadalmi-gazdasági szempontjait és országhatárokon átnyúló vonatkozásait is.

A kereszténydemokrata politikus szerint hosszú út áll előttünk, de reményét fejezte ki, hogy uniós támogatással, a lakosság megfelelő tájékoztatásával és a különösen érintett közép-európai országok összefogásával sikerül hosszú távon is fenntartható megoldást találni.

Fotó: mediaklikk.hu

 

Brüsszel, 2017. január 24.