Környezetvédelem

Új lendület a cianidos bányászat uniós tilalmának

Új lendület a cianidos bányászat uniós tilalmának

2014. 11. 18.

Mint ismeretes, Áder János és Tőkés László indítványára az Európai Parlament 2010. május 5-i határozatában elsöprő többséggel szólította fel az Európai Bizottságot a cianidos bányászati technológiák uniós tilalmának kezdeményezésére. A széleskörű társadalmi és politikai támogatottság ellenére ugyan a korábbi környezetvédelmi biztos elzárkózott attól, hogy a határozatnak érvényt szerezzen, a kitartó magyar álláspontnak köszönhetően a téma évek óta az európai politika napirendjén szerepel.
 
Hölvényi György a levél elküldését követően hangsúlyozta: "Európában nemcsak mi, magyarok ismerjük a cianidos bányászat veszélyeit, hiszen e technológia okozta környezeti károk miatt számos más uniós tagállamban is hallatják hangjukat civilek és politikusok egyaránt. A probléma Európa egészét érinti, melyre csak európai válasz, uniós szintű tilalom lehet a megoldás. A tét ugyanis nem kevesebb, mint az, hogy sikerül-e hosszútávon megóvni ivóvízkészleteinket és egészséges környezetünket, vagy a pillanatnyi aranyláz hevében Lappföldtől Erdélyen át a Chalkidiki-félszigetig időzített bombaként ketyegő méregtavak keletkeznek és páratlan értékű természeti kincsek tűnnek el örökre Európában."    
 
Éppen ezért Hölvényi György a finn néppárti Sirpa Pietikäinennel közösen írt levélében arra kéri Karmenu Vellát, az idén november 1-jén hivatalába lépett új máltai biztost, hogy az európai polgárok hangját meghallva mielőbb kezdeményezze a cianidos bányászati technológiák uniós tilalmát. A képviselők célja az, hogy az új biztos politikai nyomás alá helyezésével új lendületet adjanak az uniós tilalom ügyének.
 
Az ügy fontosságát jelzi, hogy Hölvényi kezdeményezését az Európai Parlament 7 képviselőcsoportjából 5-nek a tagjai támogatásukról biztosították (a néppárti, a szocialista, a liberális, a kommunista és a zöld frakciók). A kereszténydemokrata EP-képviselő szerint e pártokon átívelő együttműködés jó példa arra, hogy közös célokért – a pillanatnyi nézeteltéréseket félretéve – erős szövetségek alakulhatnak ki Európában.