Vallások közötti párbeszéd

Új európai politika szükséges a migráció csökkentéséhez – Hölvényi György sajtóközleménye

2016. 10. 04.

„Európa számára a kihívás világos. Vagy a helyi közösségekkel együttműködve, helyben segítünk a fejlődő világnak, vagy tömegesen Európa felé veszi az irányt az elszegényedő afrikai népesség” – emlékeztetett Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő az Európai Parlamentben az Európai Unió és az afrikai, csendes-óceáni és karibi térségek (AKCS)  közötti fejlesztési partnerségről szóló vitában.

A képviselő hangsúlyozta: az Uniónak szembe kell néznie azzal, hogy a migráció hosszú távon meg fogja határozni a fejlődő országokkal fenntartott fejlesztési együttműködés napirendjét.  A jövőben ezért Európa csak olyan rezsimekkel állhat szóba gazdasági téren, ahol tiszteletben tartják az emberi jogokat, különösen a vallás szabadságát, hiszen ez a tömeges üldöztetés, a nyomor és elvándorlás egyik fő kiváltó oka Afrika egyes országaiban.

„A veszélyeztetett országokban közvetlen fejlesztési együttműködést kell kialakítani a szegénység és üldöztetés által leginkább sújtott közösségekkel. Az Európai Uniónak a vallási kisebbségekkel és a mögöttük álló nagy nemzetközi egyházi segélyszervezetekkel közösen kell jövőt biztosítani a fenyegetett  és elszegényedő közösségek számára a fejlődő országokban” – mutatott rá Hölvényi György.

„Ha az Unió nem lép a széles körű helyi és nemzetközi együttműködések, valamint a helyben segítés útjára, elveszthetjük minden érdemi ráhatásunkat a migrációs folyamatokra” – zárta felszólalását a magyar néppárti képviselő.

Strasbourg, 2016. október 3.

Fotó: Váli Miklós – KDNP