Rendezvények

Új közös Európánk – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 12. 14.

 

“Az európai identitást világméretű etikai és társadalmi változások teszik próbára. Az európai értelmiség, döntéshozók és vallási vezetők közös felelőssége, hogy válaszokat keressenek a polgári élet normalitását, a közösségi életet, vagy a családot érő kihívásokra” – jelentette ki Hölvényi György európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) az Új közös Európánk című nemzetközi konferencián Budapesten.

Hölvényi György kiemelte: a fogyasztói lét hamis biztonságérzetet nyújt az európai polgároknak, és veszélyezteti az ember egészséges kritikai szemléletét.Ez a korrekciós, kritikai képesség létfontosságú lesz európai jövőnk szempontjából” – tette hozzá. A tanácskozást a kereszténydemokrata képviselő és a budapesti Barankovics István Alapítvány rendezte meg csütörtökön a Sapientia Hittudományi Főiskolán. Mészáros József alapítványi elnök köszöntőjében emlékeztetett: a XX. századi Európa egy kereszténydemokrata sikertörténet; s a tanácskozás feladata, hogy megvitassa az új évezred kereszténydemokráciájának társadalmi válaszait.

Bevezető előadásában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek kiemelte, hogy Európa integrációja több tekintetben máig nem valósult meg, amit jól mutat az elvándorlás és az országok között fennmaradt gazdasági különbségek. Hozzátette: az Egyház szereti Európát, és hisz a jövőjében. Az emberi élet tisztelete, az elesettekért való kiállás ma a keresztények kiemelt feladata.

A rendezvényen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke hangsúlyozta: Európa a kereszténység, a nemzeti lét és a természetjogok alapjaira épül. A magyar kormány feladata, hogy kiálljon ezeknek a fudamentumoknak a védelmében. “A kereszténység történelmi eredménye Európában, hogy megnemesítette a nemzeti létet a kontinensen” – tette hozzá.

A vitában részt vett az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) főtitkára Fr. Olivier Poquillon, Dr. Gábor Dzsingisz, korábbi holland államtitkár és kereszténydemokrata parlamenti képviselő, valamint Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője.

Strasbourg, 2017. december 14.