Vallások közötti párbeszéd

Több figyelmet az üldözött keresztényeknek! – Hölvényi György sajtóközleménye

Több figyelmet az üldözött keresztényeknek! – Hölvényi György sajtóközleménye

2016. 07. 07.

Mindennapjaink részévé váltak a kisebbségeket ért tömeges bántalmazások, az elvándorlás és a vallási alapú terror – szögezi le az uniós jelentés. A megállapításokra reagálva Hölvényi György hangsúlyozta: az európai  külpolitikának kiemelt feladatként kell kezelnie a szabad vallásgyakorlást. A tavalyi év során drámaian felerősödött vallásüldözés olyan méreteket öltött, hogy Európának eltökélt lépéseket kell tennie.

 

A magyar képviselő szerint az Európai Bizottságnak határozott választ kell adnia az olyan összetett diplomáciai kihívásokra, mint az Iszlám Állam terrorszervezet keresztényeken elkövetett népirtása Szíriában és Irakban. Emlékeztetett: az Európai Parlament példaértékű határozatot fogadott el, amikor kimondta, hogy a dzsihádisták által elkövetett erőszakos cselekedetek népirtásnak minősülnek. A képviselő az európai külpolitika fontos geostratégiai feladatának nevezte a keresztények és más vallási kisebbségek megmaradásának biztosítását a terror és polgárháborúk sújtotta országokban.  „A keresztények védelme fontos stabilitási és biztonsági prioritás a Közel-Keleten” – zárta felszólalását Hölvényi György.

 
Az EU évente tesz közzé jelentést az emberi jogok és a demokrácia előmozdításáért tett európai erőfeszítésekről a világban. A Federica Mogherini külügyi főképviselő által bemutatott jelentés összegzi, hogy miként érvényesíti az emberi jogi elveket az Unió a diplomácia, a nemzetközi fejlesztési együttműködés és a kereskedelempolitika eszközeivel. A 2015. évi jelentés kiemelt kihívásként kezeli a terror elleni küzdelmet, a migrációt, a civil társadalom erősítését, valamint a vallásszabadság érvényesítését a külkapcsolatokban.
 

 
Strasbourg, 2016. július 7.