Telefonos interjú Hölvényi György európai parlamenti képviselővel

Kossuth Rádió: EURÓPAI IDŐ (2014. augusztus 31. vasárnap) Az interjút készítette: Náray Balázs

Náray Balázs:
Az ukrajnai válság mellett a világ figyelme az elmúlt hetekben az iraki és szíriai harcok felé fordult, illetve az ott egyre inkább fokozódó véres események felé.  Az Iszlám állam, a dzsihadista fegyveres szervezet rémtettei járják most is a világsajtót képek és videók formájában. Célkeresztjükben pedig elsősorban a keresztény kisebbségek, de az iraki jezidi közösség is ott van. Az Európai Unió reakciója sok vitát kiváltott az elmúlt időszakban, és nem vitás, hogy az erőszak ellen az elsők között emelték fel szavukat a brüsszeli illetékesek is, de úgy tűnik, hogy nem a vallási kisebbség, és különösen nem, mint keresztényüldözés felől közelítve, hanem humanitárius, tehát általánosan emberi jogi kérdésként kezelve ezt a helyzetet. Ez nyilván a segítségnyújtást tekintve végeredményében hasonló lehet, tehát szemléletbeli különbséget mutat. Vagyis a kérdés az talán, hogy vajon miért kerüli az Unió, hogy kifejezetten a keresztény kisebbségek érdekében lépjen, vagy felszólaljon. Vonalban Hölvényi György néppárti európai parlamenti képviselő, volt egyházügyi államtitkár.
Hölvényi György:
A bevezetőben nagyon jól összefoglalta azokat a dilemmákat, amelyekkel az Európai Uniónak, magának az intézménynek, de az európai embereknek is szembe kell nézni. Egy adott helyzet van, nagyon komoly válsághelyzet van Európán kívül, egészen világos, hogy keresztény emberek százezrei, a térséget tekintve milliói vannak életveszélyben, vagy legalábbis nagyon nagy bajban, és Európa mit tesz ekkor.  Tudni kell azt, hogy az ott élők, Európa, a keresztény gyökerekkel rendelkező Európa segítségére számítanak. Ezt gyakorlatilag minden külügyi szakértő, a témával foglalkozó ember tudja, eközben Európa bizonytalan. Bizonytalan annak ellenére, hogy – ahogy Ön is mondta – elsőnek nyilvánította ki a segítési szándékát, a szolidaritását, de emellett jelen van Európában egy olyan kép is, amikor tulajdonképpen nem beszélünk arról, hogy keresztények, nem beszélünk arról, hogy vallás, ki tudja miért, és egyszerűen egy felemás helyzet alakul ki. Ebben a helyzetben viszont világosan kell beszélni, és nekünk európai parlamenti képviselőknek, vagy valahol máshol is, aki ezt teheti, világosan kell beszélni. Itt bizony egyértelműen a keresztények üldözéséről van szó, a keresztények likvidálási szándékáról van szó, és mindent meg kell tenni. Ahogy Ferenc Pápa hazafelé a szöuli látogatásáról a repülőgépen nyilatkozatot tett és ezzel egyértelművé tette, hogy ezekkel a harcosokkal semmi mást nem lehet csinálni, mint ártalmatlanná tenni őket. Kiemelve, hogy ez természetesen nem a tartós megoldás, de ezt mindenképpen meg kell adni. Amerika elkezdett valamit csinálni, és ebben is nem kis ellentmondás van, ugye Amerika iraki szerepvállalása. Nyilván az Európai Unió elsősorban a figyelemfelhívással, nyilván a szolidaritás jeleinek a kimutatása mellett konkrét anyagi segítséget kell a legrövidebb időn belül nyújtson. Ez nagyon fontos feladat, ez nyilván most, ahogy elindul az év az Európai Parlamentben, elindulnak a különböző, mondjuk a külügyi főbiztosnak a megválasztása. Nagyon fontosnak tartom, hogy ehhez a témához általában a vallásüldözés, mint egy speciális üldözési formának a tudatosítása az európai politikában nagyon fontos, mert ez nem vallási kérdés, ez egy szociológiai biztonságpolitikai tény.
Náray Balázs:
Önöknek, európai parlamenti képviselőknek hogyan gondolja akkor – ki felé kell az üzenetet megfogalmazni. Az Európai Bizottság felé, mint bürokratikus intézmény felé? És hát a másik kérdés, hogy nem egyszerűen arról van-e itt szó, hogy következetesen az állam és az egyház szétválasztását követi az Európai Bizottság, egyfajta szekularizált állam felfogásából eredően?
Hölvényi György:
Az nem az állam és az egyház szétválasztása, mikor kizárólag azért, mert valaki keresztény, gyakorlatilag a családjával, a környezetével, a városával együtt ki akarják irtani. Ennek semmi köze az állam és az egyház szétválasztásának, ez egy szélsőséges félreértése, amire bizony Európában vannak politikusok és vannak politikai irányzatok, akik erre játszanak. De én ebben az esetben szerintem nem ellentéteket kell szőni, hanem mindenki tegye hozzá, amit lehet. A szükséges minimum az, hogy az emberek életveszélyben vannak, és bizony felül kell vizsgálni azoknak, akik ennek a vallási aspektusát nem akarták korábban elismerni, hogy bizony ez létezik, és, hogy Európának a keresztényekkel kapcsolatban különös felelőssége van, már csak azért is, mert ezt várják – ahogy előbb említettem – százezrek tőle és egy 2000 éves kultúra fog megsemmisülni. Tehát azért azt ne felejtsük el, hogy az a keresztény kultúra, ami Irakban a Tigris és az Eufrátesz vidékén kialakult, az lényegesen – több száz évvel megelőzi – az iszlám kultúrát.
Én a nyár folyamán is levelet írtam Hybášková asszonynak, aki az Európai Unió iraki missziójának a vezetője. Megkérdeztem, hogy mit akarnak csinálni, és felajánlottam segítségünket, bármiben, ha az ember tud segíteni.
Náray Balázs:
A válasz mi volt a részéről?
Hölvényi György:
A válasz még nem érkezett meg, ez is mutatja, hogy az Unió malmai nem elég gyorsan őrölnek és nyilván erre is fel kell hívni a figyelmet, de a kialakult helyzet egészen határozott cselekvést igényel.
Én most jelenleg Taizé-ben vagyok, az európai ökumenikus közösségnek a programján veszek részt, és itt is minden nap imádkoznak, gondolnak az irakiakra, és ezáltal tulajdonképpen ez a több ezer fiatal, aki itt van, részesévé válik a szolidaritásnak. Ezeket a fiatalokat már nem kell úgy meggyőzni, mint az Európai Unió sokat látott bürokratáit.
Náray Balázs:
Hölvényi György európai parlamenti képviselőt hallották. És az ukrán helyzet mellett talán ez a kérdés lesz az ősz legkomolyabb vitatémája az Unióban. A kérdés persze az, hogy vajon megoszthatja-e a világ közvéleményének, vagy éppen a sokat emlegetett nemzetközi szervezetek figyelmét a két, párhuzamosan egyre mélyülő válság.

Az interjú az alábbi link-en elérhető: http://upload.radio.hu/5.cgi/140983873991759