Szembenézés a valósággal: konkrétan segíteni a közel-keleti keresztények megmaradását

Interjú Hölvényi György európai parlamenti képviselővel, a néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnökével a Velencében folyó vallásközi párbeszéd-konferenciáról. A felvétel pénteken délelőtt készült.

Európa és a hozzá közeli térségek biztonsági kihívásai, valamint a közel-keleti egyházakkal kialakítandó uniós partnerség a témája az Európai Néppárt európai parlamenti frakciója éves vallásközi párbeszéd-konferenciájának, amelyet ez évben Velencében tartanak október 20-21-én.

A konferencia egyik házigazdája Hölvényi György magyar képviselő (Fidesz-KDNP), a néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke. A kiemelt fontosságú találkozó vendége többek között Boutros Rai libanoni maronita pátriárka, Riccardo Di Segni római főrabbi, Ibrahim El-Hodhod, a kairói Al-Azhar Egyetem vezetője, Thomas Mirkis, az iraki Kirkuk káld érseke, Ján Figel, az EU vallásszabadságért felelős különmegbízottja, valamint a szíriai és a libanoni menekülteket támogató keresztény segélyszervezetek programigazgatói.

A konferencia résztvevői közös megoldásokat keresnek a közel-keleti humanitárius válsághelyzetek kezelésére. Az Európai Néppárt célja, hogy ösztönözze partnerségek létrejöttét az Európai Unió és a Közel-Keleten rendkívül aktív egyházak és segélyszervezeteik között az Európa közvetlen szomszédságában dúló polgárháborúk következményeinek enyhítése érdekében. A kiemelt témák között szerepel a belső menekültek helyzete, az őshonos vallási és etnikai kisebbségek védelme a régióban, valamint az intenzív elvándorlási és migrációs folyamatok megfelelő kezelése.

Az interjú meghallgatható a Vatikán Rádió honlapján, az alábbi linkre kattintva:

Vatikán Rádió – Gedő Ágnes
Fotó: ANSA