Fejlesztéspolitika

Oktatás nélkül nem lehet a szegénységet legyőzni

2019. 11. 13.

November 20-án ünnepeljük az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi Egyezmény aláírásának 30. évfordulóját, amelyről az Európai Parlament plenáris ülése vitát tartott ma Brüsszelben. Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy az oktatás stratégiai jelentőséggel rendelkezik a fejlesztéspolitikában.

A Fejlesztési Szakbizottság (DEVE) néppárti koordinátora rámutatott: „A nemzetközi gyermekjogi egyezmények elfogadásának ellenére, az UNESCO adatai szerint, az általános iskolás korú gyerekek 25%-a nem jár iskolába.

Oktatás nélkül nincs esély a szegénység érdemi csökkentésére.

A minőségi oktatás megalapozza a demokráciát, a békét és a gazdasági növekedést.

Hölvényi kiemelte: „Látnunk kell, hogy nem érhetőek el a 2030-as fenntartható fejlődési célok az oktatáshoz való hozzájutás esélyeinek bővítése nélkül”.

A gyermekek jogaiért csak akkor léphetünk fel eredményesen, ha erősítjük családi környezetüket. A gyermekek oktatáshoz való hozzásegítése a családjaik számára is esélyt teremt életkörülményeik javítására.

„Ha valóban a 21. századnak megfelelő, fenntartható fejlesztéspolitikát akarunk kialakítani – ahogyan azt a baloldali politikusok gyakran hangoztatják –, akkor csökkenést kell elérnünk az említett 25%-os arányban az oktatás köré szervezett fejlesztéspolitika kialakításával, oktatási intézmények létesítésével és a tanárok megfelelő képzésének elősegítésével. Ez a mi igazi befejezetlen munkánk a fejlődő országokban. Oktatás nélkül nem lehet a szegénységet legyőzni” – zárta felszólalását a kereszténydemokrata képviselő.