Fejlesztéspolitika

Nincs tovább, cselekedni kell! – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 12. 01.

 

Hazatért afrikai tárgyalásairól Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának néppárti képviselője. Az utazás keretében felkereste a kopt keresztény egyház vezetőit Egyiptomban, majd az EP delegáltjaként részt vett EU-Afrika Unió parlamenti csúcstalálkozón Abidjanban. Hölvényi György szerint a helyszínen tapasztaltak világossá tették: „vagy helyben segítjük a kontinens szociális válságban lévő népességét, vagy újabb tömegek indulnak Európába”.

A képviselő Böjte Csaba ferences, és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel látogatott el Egyiptomba a kopt keresztény egyház külkapcsolataiért felelős vezetője, a Magyarországgal is kiváló kapcsolatot ápoló Ermeja püspök, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ vezetőjének meghívására. A csoport tagjaként riportfilmet forgatott a látogatásról Siklósi Beatrix, az MTVA főszerkesztője. A magyar küldöttség a találkozás, támogatás és tudósítás hármas céljával kereste fel az Egyiptomban még mindig jelentős, 13-15 millió fős kopt keresztény egyház ifjúságvédelemmel és oktatással foglalkozó intézményeit.

A képviselő és a szerzetesek Kairóban találkoztak továbbá Dr. Abbas Shoumannal, az al-Azhar szunnita nagymecset egyik vezetőjével. A mecset a szunnita iszlám legtekintélyesebb intézményének számít. Az Egyiptomban tapasztaltak világossá tették, hogy a rövid időszak alatt 104 millió főre emelkedett egyiptomi népességszám El-Szíszí elnök minden erőfeszítése ellenére tartós pénzügyi és gazdasági nehézségek elé állítja az országot. A mély társadalmi feszültségek szomorú példája volt a látogatás időszakában elkövetett, több mint háromszáz életet követelő dzsihádista terrortámadás a Sinai-félsziget egyik szúfi imahelye ellen.

A képviselő szerint a kopt keresztényekkel való találkozások megerősítették, hogy Európa szellemi gyökerei e térségből is táplálkoznak, ezt pedig nem szabad megtagadni. A keresztény örökséget tovább éltető kopt egyházzal tevékeny szolidaritást kell vállalnia Európának és Magyarországnak egyaránt.

Az elefántcsontparti Abidjanban csütörtökön véget ért EU-Afrika Unió parlamenti csúcstalálkozón a két kontinens képviselői kerestek közös válaszokat a kölcsönösen kulcskérdést jelentő ifjúságpolitikai és a migrációs kihívásokra. Hölvényi György emlékeztetett: „a fejlesztéspolitika számára e két terület hosszú távú prioritás, hiszen Afrika népességének 60 százaléka 25 évnél fiatalabb”.

A kereszténydemokrata politikus szerint jó példaként mutatható fel a ferences rendhez köthető „Amigo à Yopougon” alapítvány, amely az EU bürokráciáját áttörve egyházi szervezetként is részesülni tudott az Unió fejlesztési segélyeiből. A spanyol alapítású szervezet védelmet, képzést és foglalkoztatást biztosít a mélyszegénységgel küszködő elefántcsontparti gyermekek és fiatalok számára. Hölvényi György szerint csak az effajta együttműködések járulhatnak hozzá az afrikai népesség otthoni boldogulásához. „Politikai üzenetekkel és tettekben megnyilvánuló helybeni segítségnyújtással kell elérni, hogy Afrika fiataljai ne induljanak el Európa felé. Az európai döntéshozók többsége ettől az állásponttól még nagyon messze van” – tette hozzá a kereszténydemokrata politikus.

Brüsszel, 2017. december 1.