Vallások közötti párbeszéd

Népirtásnak minősítette az Európai Parlament az ISIS rémtetteit

Népirtásnak minősítette az Európai Parlament az ISIS rémtetteit

2016. 02. 04.

A nagy többséggel elfogadott határozat új lendületet adhat az ISIS/Daesh elleni nemzetközi küzdelemnek. A szöveg konkrét cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy jogi, politikai és humanitárius tekintetben is az életveszélyben lévők védelmére keljen. A parlamenti többség azért is fontos, mert ezáltal az üldözött keresztények erősebb európai szolidaritást tapasztalhatnak válságos helyzetükben.
 
Hölvényi György emlékeztetett, hogy míg Európa hosszas ideológiai vitákat folytat a bevándorlásról, aközben az ISIS/Daesh folyamatos etnikai és kulturális tisztogatást hajt végre a Közel-Keleten. A jövő feladatairól szólva a politikus elmondta: a helyszínen szerzett személyes tapasztalatai alapján a fenyegetett közösségek legfőbb érdeke a szülőföldön vagy a térségben maradás. A képviselő már hónapokkal korábban hangoztatta, hogy Európának sokkal több erőfeszítést kell tennie a helyben maradás elősegítésére, és az elvándorlás csökkentésére, mivel ez az őshonos kisebbségek érdeke is.
 
A határozat egyértelműen kimondja: az ősi etnikai és vallási kisebbségek elidegeníthetetlen joga, hogy szülőföldjükön éljenek és boldoguljanak. A nemzetközi közösség felelőssége abban áll, hogy ennek érdekében az eddigieknél is több lakhatást, oktatást és foglalkoztatást elősegítő projektet valósítson meg a térségben. „Ha megkésve is, de a jelek szerint mára Európa is kezdi felismerni a helyszíni segítségnyújtás mindent megelőző fontosságát” – tette hozzá a kereszténydemokrata képviselő.