Közel-Kelet

Nem sérülhetnek az alapvető emberi jogok vallási téren sem – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 04. 27.

„A legrövidebb időn belül gondoskodni kell a keresztények biztonságáról az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet uralma alól felszabadult észak-iraki területeken, különben hónapokon belül megszűnik számukra a visszatérés lehetősége kézeter éves lakóhelyükre” – hangsúlyozta Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának szerda esti konferenciáján Brüsszelben.

 

Hölvényi György, a néppárti munkacsoport társelnöke felháborítónak nevezte, hogy az uniós diplomácia továbbra sem szabja a gazdasági és politikai együttműködés kizárólagos feltételéül a vallásszabadság tiszteletben tartását a partnerországokban, miközben milliók – köztük keresztények – vesztik életüket vagy válnak földönfutókká a Közel-Kelet vagy Közép-Afrika országaiban.

 

Olivier Poquillon katolikus szerzetes, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) főtitkára kiemelte, hogy a vallás szabad gyakorlása, a hit nyilvános megvallása az alapvető emberi jogok közé tartozik. Ha tehát valahol korlátozzák a vallásszabadságot, ezzel az alapvető emberi jogok sérülnek, ami ellen egységesen fel kell lépnie a nemzetközi közösségnek, hangsúlyozta a főtitkár.

 

Az Európai Parlament néppárti frakciója és a COMECE közös rendezvényén felszólalt többek között Mairead McGuinness, az Európai Parlament néppárti alelnöke, Ján Figel’, az Európai Bizottság EU-n kívüli vallásszabadságért felelős különmegbízottja, Ahmed Shaheed, az ENSZ vallásszabadságért felelős különmegbízottja, valamint több egyház és segélyszervezet vezető szakértője.

 

 

Brüsszel, 2017. április 27.