Vallások közötti párbeszéd

Nem lehetséges a béke a vallások közötti megegyezés nélkül – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 05. 16.

 

A világ konfliktusainak feloldásához új etikai rendre van szükség, amelynek a világvallások a letéteményesei, hangzott el azon a keddi kiállításmegnyitón  és konferencián, amelyet Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnöke kezdeményezett az Európai Parlamentben, Strasbourgban.

 

A rendezvény házigazdájaként Hölvényi György felidézte: „Egyfajta ébredésre, globálisan érvényes közös etikai elvek érvényre juttatására van szükség a világon minden jóakaratú ember, a politikusok és a vallási vezetők együttműködése által”. A kiállítás többek között az erőszakmentesség, az igazságosság vagy a férfi-nő kapcsolat globális elveit kívánta megismertetni. A képviselő hangsúlyozta: „Egy kereszténydemokrata frakciónak a jövőben is napirenden kell tartania ezeket az elveket az európai integrációért és általában a közjóért végzett munkája során”.

 

Az előadók között szerepelt Manfred Weber, az Európai Néppárt frakciójának vezetője, Mairead McGuinness, az EP alelnöke, valamint Günther Gebhardt, a globális etikával és vallásközi párbeszéddel foglalkozó tübingeni Weltethos Alapítvány részlegvezetője. A felszólalók Hans Küng svájci katolikus teológus globális etikáról szóló munkásságán keresztül felhívták a figyelmet a hat világvallás közös etikai alapjainak és párbeszédének jelentőségére.

 

Manfred Weber frakcióvezető kiemelte, hogy az emberiség és a nemzetek együttélését új, globális kihívások teszik próbára, amelynek megoldásához nem lehet figyelmen kívül hagyni a világvallások közös etikai tanítását. „A vallásközi párbeszédért felelős munkacsoport mai rendezvénye ezért különösen fontos állomás a közös alapelvek jobb európai megismertetése és érvényesítése érdekében” – tette hozzá a politikus.

 

Günther Gebhardt, a Weltethos alapítvány képviselője elmondta: „Az egyetemes béke csak a közös erkölcsi alapelvekben gondolkodó emberek együttes munkálkodása révén érhető el”. A német teológus emlékeztetett, hogy az erőszakmentesség, a szolidaritás-vállalás és az élet tiszteletének képviselete ma különösen fontos feladat mind a politika, mind a világvallások számára.

Fotó: Gesztesi Ákos

 

Strasbourg, 2017. május 16.