Hírek

Mindenki csinálja meg a házi feladatát!

Mindenki csinálja meg a házi feladatát!

2015. 03. 27.

Magyarországon hivatalos emléknap az augusztus 2-i roma holokauszt nemzetközi emléknap. A roma holokausztról, a Porrajmos-ról, a mai napig kevesen tudnak, annak ellenére, hogy 500 ezer roma és szinti életét követelte. Hölvényi György hozzászólásában hangsúlyozta: "A roma népirtás az egész emberiség ellen elkövetett bűn, amelyre nincs magyarázat. A roma holokauszt nem csak a romák ügye, hanem közös ügyünk, Európáé és a világé".
 
A néppárti képviselő emlékeztetett, Magyarország 2011-es uniós elnöksége alatt fogadták el a tagállamok az Európai Romastratégiát. Ennek kiemelt célja a romák felzárkózásának elősegítése, életkörülményeinek javítása, a szegénységben élők számának csökkentése.
 
Hölvényi felszólalásában kiemelte: "Több évtizedes lemaradást kell bepótolni". A Magyar Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia ennek érdekében az átfogó, hatékony megoldásokat keresi, illetve támogatja.A bölcsődétől egészen az egyetemig igyekszik segíteni a halmozottan hátrányos helyzetűek, köztük roma fiatalok integrációját, teremt számukra valódi esélyt az oktatásban, a munkához jutásban vagy éppen az egészségügyi szolgáltatások elérésében.
 
"Magyarország nekilátott a munkának, mégis a romapolitikáját sokan igaztalanul támadják. Időnként úgy érezzük magunkat, mint az a sebész, akit a munkája miatt magának a betegség okozójának tartanak. A változáshoz azonban idő kell. Hosszú, évtizedes kitartó munkára van szükség. Mindenki csinálja meg a házi feladatát! A romák társadalmi felzárkózása nemcsak az egyik legfontosabb stratégiai kihívás, hanem az egyik legígéretesebb lehetőség is Európa számára!" – zárta felszólalását Hölvényi György.