Mielőbbi uniós szabályozást az egészséges táplálkozásért!

2016. 04. 04.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi és Közegészségügyi bizottságának néppárti tagja megnyitó beszédében leszögezte: mára döntő mennyiségű tudományos tény támasztja alá az iparilag előállított transz-zsírsavak emberi egészségre gyakorolt káros hatását. "A transz-zsírsavak fokozott bevitele nemcsak a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát növeli, hanem összefüggésbe hozható többek között a kóros elhízással, valamint a 2-es típusú cukorbetegséggel is" – emelte ki a politikus.

Hölvényi György hangsúlyozta: Magyarország az elsők között cselekedett, amikor 2014-ben Dánia és Ausztria után rendeletben szabályozta az élelmiszerek transz-zsírsav tartalmának legmagasabb elfogadható szintjét. Az előírás értelmében nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot.

A rövid időtáv ellenére hazánkban drasztikusan csökkent a jogszabályi határérték feletti mennyiségben transz-zsírsavat tartalmazó élelmiszerek aránya. A jóval korábbi dán szabályozás tapasztalatai azonban már jelentős népegészségügyi előnyöket is bizonyítanak.

Mindezek alapján Hölvényi György a tagállamok további együttműködését sürgette a maximális transzzsírsav-tartalom uniós szintű szabályozása érdekében. "Amikor a szív-és érrendszeri megbetegedés a vezető halál-ok Európában, megkerülhetetlen az uniós döntéshozók felelőssége" – hangsúlyozta a képviselő.

Háttér: A transz-zsírsavak a telítetlen zsírok olyan fajtái, amelyek a természetben viszonylag szokatlanok, iparilag azonban előállíthatóak. A természetes transz-zsírsavak a kérődzők zsírjában fordulnak elő, többségében a vörös húsban és a tejtermékekben. A mesterséges transz-zsírsavakat az ipar állítja elő és a feldolgozott termékek összetevőiként használhatók, például kereskedelmi péksüteményekben, chipsekben, kekszekben, a sült és fagyasztott ételekben, valamint a margarinok egyes fajtáiban.