Közel-Kelet

Menni vagy maradni? – Történelmi dilemma előtt a Ninive-síkság keresztényei – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 05. 10.

 

„Sorsfordító időket élnek az északi-iraki keresztények, akiket az Iszlám Állam terrorszervezet üldözött el ősi városaikból 2014-ben” – számolt be helyszínen szerzett tapasztalatairól Hölvényi György, az Európai Parlament Fejlesztési Bizottságának kereszténydemokrata tagja. A térséget jól ismerő EP-képviselő a Ninive-síkságon felszabadított keresztény településeken tett látogatást Böjte Csaba ferences szerzetessel, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány igazgatójával és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel, a Jezsuita Menekültszolgálat hazai képviselőjével.

 

„Menni vagy maradni?” – idézték fel a magyar csoport tagjai az iraki keresztények történelmi dilemmáját a hazaérkezésük után. A tényfeltáró küldöttség a látogatással annak a módját kívánta feltérképezni, miképpen lehet leginkább segíteni a ninivei keresztény családokat és fiatalokat, hogy új életet kezdhessenek az iszlám szélsőségesek által feldúlt szülőföldjükön.

Böjte Csaba ferences szerzetes magyarul imádkozott az ország békéjéért Qaraqosh város romtemplomában több száz hívő előtt. A csoport részt vett a Szükséget Szenvedő Egyház (ACN) katolikus segélyszervezet által szervezett ünnepélyes rendezvényeken Qaraqosh, Bartella és Karamless keresztény városokban, amelyeken az otthonaik újjáépítéséhez nyújtott adományokat adták át az első száz hazatérő családnak.

A tényfeltáró küldöttség felkereste az iszlám szélsőségesek által elpusztított Telsqof városát, amelynek újjáépítéséhez a magyar kormány közös programtervet dolgozott ki a helyi egyházakkal. A programról ez év elején a helyszínen tárgyalt Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára és Török Tamás, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős helyettes államtitkár.

A magyar csoport megtekintette a kurdisztáni autonóm régió fővárosában, Erbílben épülő keresztény iskola építkezését, amely a magyar kormány és a katolikus egyház pénzügyi hozzájárulásából jön létre. Az intézményben várhatóan szeptemberben indul meg az oktatás, és kapuja valamennyi felekezet előtt nyitva áll majd az iraki törvények értelmében.

A magyar szerzetesek és a képviselő a négynapos látogatás során találkoztak a térség három keresztény egyházának vezetőivel. Bashar Warda káld katolikus érsek vezetésével felkeresték az Alqosh és Ashty városokban létesített keresztény menekülttáborokat. A magyar csoport Qaraqosh városban közös misén vett részt Petros Mouche asszír katolikus érsekkel és Nicodemus Sharaf asszír ortodox metropolitával, valamint az ACN segélyszervezet nemzetközi főtitkárával, Philip Ozores-szel. Továbbá ellátogattak a Jezsuita Menekültszolgálat fiataloknak nyújtott mentális egészség-fejlesztő programjának helyszínére, Ozal városába is, ahol tárgyaltak a szervezet ország-igazgatójával, Joseph Cassar jezsuita szerzetessel.

Brüsszel, 2017. május 10.

 

További információ:

Hölvényi György irodája: +32-228-38197

http://fidesz-eu.hu/

https://holvenyi.fidesz-eu.hu/