Közel-Kelet

A menekültválságot csak helyben lehet megoldani – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 04. 05.

 

A menekült- és migránsáramlatok kezeléséről szóló jelentés tegnapi plenáris vitáján Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő elmondta: az elmúlt években számos alkalommal látogatott a Közel-Kelet konfliktusok sújtotta országaiba, ahonnan ma is tömegek indulnak Európa felé. Találkozói során a régió vallási és politikai vezetői hangsúlyozták, Európa az elvándorlás megakadályozása érdekében ott helyben segítsen az emberhez méltó életfeltételek megteremtésében.

A spanyol szocialista képviselő által előterjesztett jelentést ugyanakkor egyértelmű meghívásként értelmezhetik az említett térség nehéz helyzetben lévő lakói.  A jelentés hibái miatt sokan a jobb élet hamis illúzióinak reményében kelhetnek útra. Szembe kell nézni azonban a valósággal: senki nem tud jobb életlehetőségeket, szervezett oktatást és munkahelyet garantálni azoknak az embereknek, akik erre a rendkívül veszélyes útra vállalkoznak, s közben legtöbbször családjuktól is elszakadnak.

Hölvényi György hangsúlyozta: „Az elmúlt évek tragikus eseményei után az Európai Uniónak alapvetően változtatnia kell eddigi politikáján. Ahelyett, hogy a menekülteket akár közvetve Európába csalogatná, a helyben segítés hosszú távra megoldást jelentő stratégiáját kell kidolgoznia”.

„A menekültek nem lehetnek az európai önzés áldozatai, akiket másodrangú állampolgárként az európai munkaerőhiány pótlására kívánnak felhasználni” – összegezte a politikus.

Strasbourg, 2017. április 5.