Vallások közötti párbeszéd

Még van lehetőségünk segíteni

2016. 05. 13.

A képviselő előadásában számadatokkal hívta fel a figyelmet az európaiak számára is szinte elképzelhetetlen szenvedésre, a napjainkban Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában zajló keresztényüldözésre.

Évente mintegy százezer keresztény hal mártírhalált hitvallása miatt. 60 országban 200 millió hittársunk él állandó fenyegetettségben, s ez a szám folyamatosan emelkedik a dzsihádisták egyre jelentősebb térnyerésének következtében. A legszélsőségesebb veszélyzónák jelenleg Irak, Eritrea, Afganisztán, Szíria, Pakisztán, Szudán, Szomália és Irán. Az itt élő keresztény lakosok száma nagy mértékben csökken, rengetegen kényszerülnek elmenekülni hazájukból.

A képviselő kiemelte Európa felelősségét a keresztényüldözés visszaszorításában és politikai pártokon átívelő szolidaritást hangsúlyozta. Bővíteni kell a segélyprogramokat, szorosabb együttműködést kell kialakítani a menekültekért felelősséget vállaló egyházi szervezetek és az Európai Unió humanitárius szervezetei között. Az Európai Néppárt Vallásközi Párbeszéd munkacsoportja továbbra is különös figyelmet szentel az üldöztetés elszenvedett keresztényeknek és más vallási kisebbségeknek.

Hölvényi György végül a szolidaritás, a cselekvés és a segítségnyújtás fontosságára hívta fel a figyelmet. Több szervezetet is az adakozni akarók figyelmébe ajánlott: a „Kirche in Not” és az „Open Doors International”munkatársai helyismeretük miatt el tudják juttatni az adományokat a leginkább rászorulóknak. A szervezetekkel az alábbi oldalakon keresztül lehet kapcsolatba lépni: