Vallások közötti párbeszéd

Még nem késő segíteni

Még nem késő segíteni

2016. 04. 26.

 A francia külügyminisztérium által támogatott küldöttségben francia szenátusi és nemzetgyűlési képviselők, nemzetközi humanitárius tisztségviselők, valamint a CHREDO vezetősége vett részt.
 
Libanonban a delegáció megbeszéléseket folytatott a másfél millió szíriai menekült ellátása jelentette kihívások kezeléséről. "A feladat világos: ezek az emberek tenni akarnak magukért, mert lélekölő a semmittevés. Gyermekeik nem járnak iskolába, a szülők nem tudnak dolgozni. Európa sokat tudna segíteni a helyben maradásukért és így a majdani hazatérésük érdekében. Nem katonai segítséget várnak" – foglalta össze a hallottakat Hölvényi György. A delegáció találkozott többek között Tammam Salam miniszterelnökkel, Gibran Bassil külügyminiszterrel, valamint Boutros Rai maronita pátriárkával.
 
A szíriai helyzet kapcsán folytatott megbeszélésekről a képviselő felidézte: "Az Aleppóban véghezvitt dzsihádista pusztítás megismétlődését el kell kerülni. Európának addig kell segítenie, amíg nem késő. A helyiek beszámolója szerint nem hithű, hanem fizetett fanatistákból áll a Daesh/ISIS. Mindenekelőtt a hozzájuk érkező támogatást, a nemzetközi csatornákat kell elvágni" – mondta a kereszténydemokrata képviselő.  
 
A tényfeltáró küldöttség Szíriában a vallási méltóságokkal folytatott tárgyalásokat: "Malloula ősi keresztény városát nemrég szabadították fel az Iszlám Állam megszállása alól. A pusztítás mértéke itt is megdöbbentő. Nem csak a keresztény emberek, de a kulturális hagyatékuk teljes felszámolására tett kísérletről van szó. Európa erkölcsi felelőssége segíteni a kereszténység túlélését. Most még mindig nem késő" – figyelmeztetett a néppárti politikus.

 
Háttér:
A CHREDO befolyásos, Franciaországban széles körben elismert, nemzetközi beágyazottsággal rendelkező érdekképviseleti szervezet, amely a közel-keleti keresztények irányában rendkívül kiterjedt tevékenységeket folytat. Elnöke Patrick Karam.