Környezetvédelem

Meg kell védeni Európa építészeti hagyományait! – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 09. 07.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága ma délelőtt szavazott az épületek energiahatékonyságára vonatkozó uniós irányelvről. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő módosító indítványának köszönhetően a természetes anyagból készült rönkházak fennmaradását különleges szabályok biztosítanák.   

 

Az épületek energiahatékonyságára vonatkozó irányelv-módosítás az Európai Unió ún. Tiszta Energia Csomagjának részeként az épüleltfelújítások hosszútávú stratégiáját határozza meg. Az energiahatékony és intelligens épületgépészeti megoldások ösztönzésével a szabályozás a meglévő épületek költséghatékony és környezetbarát felújítását kívánja meggyorsítani.

Hölvényi György szerint a hagyományok tiszteletben tartásával, kézi erővel, kizárólag természetes anyagokból készült fa-és vályogépületek elkészítésénél az energiahatékonyságra vonatkozó uniós követelmények teljesítése elfogadhatatlan mértékben változtatná meg ezen épületek egyediségét. A kézzel hántolt rönkök, szigetelés érdekében történő burkolása értelmetlenné tenné a technológia lényegét, eltakarná a megmunkált felület egyediségét, természetességét.

A néppárti képviselő beadványának köszönhetően ezekre az évente igen alacsony számban épült házakra különleges szabályok vonatkoznának, így azok – az energiahatékonyság általános követelményeinek betartása mellett – a jövőben is gazdagíthatnák Európa építészeti hagyományait.

Fotó: napitema.blogspot.hu

 

Brüsszel, 2017. szeptember 7.