Családpolitika

A magyar családpolitika jó példa egész Európa számára – Hölvényi György sajtóközleménye

2018. 05. 15.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP) a Család Nemzetközi Napja alkalmából rendezett konferencián mondott ma köszöntőbeszédet az Európai Parlamentben. Bevezetőjében a magyar Családi Otthonteremtési Kedvezmenyről beszélt, továbbá kiemelte, hogy a magyar kormány sikeres családpolitikai eszközei jó példával szolgálnak az Európai Unió valamennyi tagállamának. A politikus elsőként köszöntötte a konferencia főelőadóját Lola Valerdét, a Családpolitikai Intézet alelnökét és Charles de Marcilly-t, a Robert Schuman Alapítvány munkatársát.

A néppárti képviselő beszédében hangsúlyozta: „Stratégiai fontosságú a családok szerepének megerősítése, mert Európa jövője az erős családokban rejlik. Ennek oka, hogy a családban élők sokkal motiváltabbak nagyobb gazdasági  és szociális terhek viselésére, több munkát vállalnak, s olyan hosszútávú döntéseket hoznak, amely a stabilitás záloga”. A képviselő hozzátette: „A családi életforma nemcsak egy gazdasági és szociális rendszer, hanem egy olyan biztonságot jelentő pszichológiai háló is, amely megtartja annak tagjait nehézség esetén. Ezért a stabil házasságok értéke felbecsülhetetlen”.

Hölvényi György kitért arra, hogy milyen károkat okoz a házasságok szétesése és a családok felbomlása. A családkutatók tanulmányai szerint gazdasági, szociális és emberi szempontból is hatalmas veszteségekre kell számítania annak a nemzetnek, ahol nagyarányban van jelen a válás és a családi kapcsolatok szétszakadása.

A kereszténydemokrata politikus beszédében kiemelte: „Csak olyan társadalmat kell építeni Európában, amely a családokat helyezi a központba, s minden egyes intézkedést a gyermeket vállalók igényeinek figyelembe vételével hoz meg. Európa vezető szerepének megtartásához elengedhetetlenül fontos a családok megerősítése, amelyre az Európai Uniónak első számú prioritásként kell tekintenie”.

Brüsszel, 2018. május 15.