Környezetvédelem

Lassú víz, partot mos: újabb lépés az európai ipari katasztrófabiztosítás felé – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 06. 08.

Az Áder János köztársasági elnök által még európai parlamenti képviselőként kidolgozott javaslat hátterében Kolontár és Nagybánya tanulságait kell keresnünk. Hölvényi György szerint ezek a tragédiák felszínre hozták az Európai Unió eszköztelenségét a nagyméretű ipari katasztrófák esetén, hiszen a jelenlegi szabályrendszer nem garantálja a szennyező fizet elvének maximális érvényesülését.

Az uniós ipari katasztrófabiztosítási rendszert kizárólag a potenciális szennyezők, azaz a veszélyes anyagokat gyártó vagy azzal működő ipari létesítmények befizetései hoznák létre. Elsődleges célja, hogy gyors és hatékony pénzügyi segítséget nyújtson a bajba jutott tagállamoknak a katasztrófák következményeinek kezelésében.

A javaslat hosszú utat járt be 2010-es megszületése óta. Az Európai Bizottság legfelsőbb szintű támogatásával, a Fidesz-KDNP néppárti delegáció tagjainak, valamint a magyar kormányzat kitartó munkájának köszönhetően a kezdeményezésből az évek során olyan tervezet lett, melyet az Európai Bizottság később megvalósíthatósági tanulmányban értékelt.

A kereszténydemokrata politikus szerint most mindez új lendületet kaphat. Az Európai Bizottság a közelmúltban két jelentést is készített a környezeti felelősség, illetve a bányászati hulladék irányelvek végrehajtásáról, amelyek mind alátámasztják az ipari katasztrófabiztosítási rendszer felállításának szükségességét. Hölvényi reményei szerint a mai jelentés új utakat nyithat az Áder-javaslatnak a lassan hömpölygő uniós gépezetben.

Fotó: 24.hu – MTI / Varga György

Brüsszel, 2017. június 8.