Környezetvédelem

Közösen szedték össze – Tavaszi nagytakarítással és faültetéssel a természetért

Közösen szedték össze – Tavaszi nagytakarítással és faültetéssel a természetért

2016. 05. 03.

 
A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hatodik alkalommal valósul meg, amelynek keretében szerte az országban „tavaszi nagytakarítottak” a TeSzedd! önkéntesei.

Így volt ez Balatonudvariban is, ahol a szemétszedés előtt Stefanovitsné Sipos Mária koordinátor tartott egy rövid tájékoztatót a biztonsági előírásokról, majd a résztvevők aláírták a jelenléti ívet. Ezután szétosztották a szedéshez szükséges eszközöket: kesztyűt, zsákot és kötözőanyagot.

A lelkes csapathoz idén Hölvényi György európai parlamenti képviselő is csatlakozott.

Magyarország uniós csatlakozása óta jelentős változások történtek a vizek, a talaj és a levegő minőségének védelme, a települési szennyvízelvezetés és tisztítás, a hulladékgazdálkodás, illetve a természetvédelem területén is mondta el lapunknak Hölvényi György. A képviselő fontosnak tartja, hogy Brüsszel és a helyiek között is kapcsolatot teremtsen, így igyekeznek minél több szakmai programot szervezni.
Hozzátette, a szemetelés mellett jelentős probléma, a nejlonzacskók kérdése, amire már két évvel ezelőtt az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága jóváhagyott egy uniós intézményközi megállapodást, amely kötelezi a tagállamokat, hogy 2019-ig
a mai mennyiség felénél kevesebb nejlonzacskót használjanak fel. A statisztikai adatok szerint jelenleg az unióban a vásárláshoz használt nejlonzacskók 90 százalékát egyetlen alkalommal használják, mielőtt hulladékká válnak. Ez rendkívül súlyos terhet ró a környezetre, évente 8 milliárd nejlonzacskó válik szemétté a természetben mondta
a képviselő.
A szemétszedés után az akciót a település több pontján csemetefaültetéssel zárták, amelyben helyi képviselők és lakosok vettek részt.
 
Forrás: veol.hu – Kekk Sára