Kisebbségi jogfosztásra készül Ukrajna – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 09. 11.

„Ukrajna megtagadja az európai utat, ha életbe lépteti a kisebbségek anyanyelvi oktatását tiltó rendelkezéseit” – figyelmeztetett Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a KDNP külügyi igazgatója hétfőn. Ukrajna szavahihetősége forog kockán a tervezett törvénnyel, hiszen számos kétoldalú és nemzetközi dokumentumban szavatolta a magyar kisebbség anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogát.

Európa – és különösen Magyarország – számos politikai és gazdasági ügyben a szolidaritás gesztusát gyakorolta Ukrajnával szemben az elmúlt években, ezért a magyar képviselő szerint különösen megdöbbentő az ukrán politika magatartása az ország 150000 fős magyar közösségének anyanyelvi oktatását veszélyeztető döntésével.
Az Ukrán Legfelsőbb Tanács által módosított oktatási törvény a jövőben kizárólag az óvodában és az általános iskola alsó tagozatában tenné lehetővé a kisebbségi nyelven folyó oktatást. A Fidesz-KDNP képviselője szerint csak egyetlen megoldás fogadható el a jogsértés elkerülésére: ha visszavonják a módosítási javaslatot, és az európai normáknak megfelelő módon biztosítják a magyar kisebbség nyelvhasználati jogát az oktatásban.

Fotó: hirado.hu (Simon-Árpa Zsuzsanna magyar nyelvórát tart a 9.a osztály tanulóinak az Ungvári 10. Számú Dayka Gábor Magyar Tannyelvű Középiskolában 2017. szeptember 11-én. (MTI Fotó: Nemes János))

Strasbourg, 2017. szeptember 11.