Környezetvédelem

Írásbeli kérdés az aknaszlatinai sóbányák ügyében

2015. 06. 11.

Aknaszlatina (Ukrajna) település Európa egyik legkiterjedtebb sómezője fölött, a Tisza-folyó és az  ukrán-román határ mentén található. Évszázadok óta folyt itt sókitermelés, egészen a bányák 2013-as bezárásáig. A rendszerváltás utáni pénzhiány miatt a vízbetörés-védelem és karbantartás  elmaradt, amely egyre súlyosbodó bányaomlásokhoz vezetett. A korábbi hatósági és szakértői ellenőrzések megállapították, hogy a térségben közvetlen ökológiai katasztrófa veszélye fenyeget. Hatékony lépések azonban ezidáig nem történtek. Aklasztina határmenti település és a Tisza-folyó partján fekszik, ebből kifolyólag a tömény sóoldat a Tiszát is veszélyezteti, amelynek határon átnyúló ökológiai következményei súlyosan érinthetnek több uniós tagállamot, így Magyarországot, Romániát és Szlovákiát is.

A fentiek alapján a képviselők azt kérdezték a Bizottságtól, hogy milyen pénzügyi eszközök, uniós programok állnak rendelkezésre a katasztrófa veszélyének elhárítására. Tudakolták továbbá, hogy van-e olyan közösségi mechanizmus a nem uniós tagállamok számára, amelynek keretében uniós szakértők segítségét vehetik igénybe a helyzet feltérképezésére és megoldási alternatívák kidolgozására? Az Európai Bizottságnak három héten belül kell választ adnia.