Hírek

Hölvényi György: Mindent meg kell tenni a helyben maradásért

Hölvényi György: Mindent meg kell tenni a helyben maradásért

2016. 07. 08.

A Közel-Keleten senki sem ért egyet az elvándorlást támogató európai politikával – jelentette ki a politikus az elmúlt féléves uniós tevékenységéről szóló budapesti sajtótájékoztatóján. Mint fogalmazott, a keresztények és a síiták együttműködése, akár Libanonban, akár Szíriában nemcsak vallási, hanem biztonságpolitikai okokból is fontos.
Kijelentette: az elvándorlás a térségben a tudatosan szervezett szélsőség számára táptalaj, de leszögezte azt is: a bevándorlók nem lehetnek az európai munkaerőpiac áldozatai.

A képviselő bírálta az uniót, amiért a menekültkérdésben „követő, utólagos politikát folytat”, bár azt lényegesnek ítélte, hogy egyre több határozat érinti a válságot.
Az Európai Parlament fejlesztési bizottságának munkájáról szólva beszélt még Afrikáról. A legfontosabb, hogy szembe kell nézni a demográfiai kérdésekkel, valamint azzal, hogy gyenge államok vannak, ahol a társadalmi összetartó erők megrendültek, és ezt növeli a jelentős korrupció is – mondta.

Ezen országokban a vallási vezetőknek jelentős szerepük van, ezért változtatni kell azon az uniós politikán, amely nem támogatja őket – fogalmazott a vallási közösségek közti párbeszédet segítő uniós munkacsoport is vezető politikus, hangsúlyozva a helyi közösségek megtartó erejének fontosságát.

Hölvényi György, aki a környezetvédelmi bizottságnak is tagja, közölte még: Európa a GMO-mentesség felé halad, de eredménynek értékelte azt is, hogy Franciaországban a kereskedelemben már nem használnak nylonzacskókat. Megjegyezte: ezen a téren Magyarország sem áll rosszul.

A tájékoztatón Harrach Péter, a KDNP országgyűlési frakcióvezetője is a kereszténydemokraták felelősségét hangsúlyozta a teremtett világ védelme érdekében. Szólt a bevándorlással kapcsolatos kettős felelősségről is, amelynek az ide érkezők iránt is meg kell mutatkoznia, de azok iránt is, akik itt élnek.

Arra a kérdésre, hogy hogyan hat az európai kereszténységre a migránsválság, a politikus úgy felelt: jelenleg Európa vallási értelemben nem keresztény, gyökerei, értékei azonban a kereszténységhez kötődnek. Nagy bajnak ítélte, hogy Európa és az unió vezetői elszakadtak a keresztény értékektől. „Akár akarja, akár nem akarja egy uniós vezető, ő keresztény, mert a gyökerei, szocializációja keresztény” – fogalmazott Harrach Péter. A keresztény gyökereket teszi tönkre a migrációs folyamat – jelentette ki.
Hölvényi György ehhez azt fűzte hozzá: Európa számára kulturális kérdés, hogy a keresztényekért felelősséget vállaljon. Rámutatott: a közel-keleti keresztények senki másra nem számíthatnak, mint Európára, így ők a támogatás hiányában végtelenül kiszolgáltatottá válnak.

Forrás: MTI
Fotó: KDNP