Hölvényi György az Inforádiónak nyilatkozott

„A helyiek beszámolója szerint nem hithű, hanem javarészt fizetett fanatikusokból áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezet.” – mondta Hölvényi György európai parlamenti képviselő. A KDNP politikusa a Chredo nevű vallásszabadságért tevékenykedő nemzetközi civil szervezetettel egy hetet töltött Irakban, Szíriában és Libanonban, ahol az üldözött keresztény közösségek sorsát vizsgálta. Azt mondta, hogy a helyiek Európától nem katonai segítséget várnak.

„Rengeteg mindenre szükségük van. Világosan kell látni, hogy a saját jövőjükben kell először hinni, és Európa ebben tud segíteni, legyen szó akár a tényleges újjáépítésről, vagy akár az újjáépítés mellett a lét alapvető feltételeinek a megadásáról, az iskoláról, a munkahelyteremtésről."
A képviselő járt a szíriai Ma'lúlá városában, amit több száz éve laknak keresztények békében a helyi muszlimokkal. Az Iszlám Állam korábbi betörései, és az azt megelőző nélkülözés és szociális problémák miatt a helyi lakosok egy része önként mutatta meg a szélsőségeseknek, hol laknak a keresztények, kiket kell lemészárolni…
A jövő kihívásaival, az együttéléssel kapcsolatban a képviselő úr így fogalmazott: "Meg kell oldani, hogy hogyan lehet tovább együtt élni azokkal, akik elárulták a szomszédjaikat, és hogyan lehet megteremteni a jövőt?" Ezen az újkeletű konfliktuson pedig csak hosszú évek alatt lehet enyhíteni. – mondta Hölvényi György. A képviselő úr Európa lehetőségeit korlátozottnak látja a térségben: "Európa önmagában nyilvánvalóan nem tudja ezen embereknek a jövőjét biztosítani. Szerintem nagyon fontos, hogy Európa szembenézzen azzal is, hogy sem igazi külpolitikája, sem igazi védelmi politikája nincsen." A képviselő úr hozzátette: "Ettől függetlenül, a humanitárius segítségnyújtásban Európa erős, és képes ilyen célokra jelentős összegeket áldozni."
Király István Dániel, Inforádió 88,1