Vallások közötti párbeszéd

Hölvényi György az Európai Polgár-díjat adta át Kozma Imre irgalmasrendi szerzetesnek

2016. 09. 23.

Hölvényi György laudációjában hangsúlyozta: Kozma Imre atya szereti a látszólag lehetetlen dolgokat, de ezek a dolgok valójában nem lehetetlenek, hanem éppen ezeknek van értelme. Befogadni a menekülteket, amikor még állt a berlini fal, segítséget nyújtani a délszláv háború idején, amikor még senki nem ment oda, létrehozni az irgalmasok kórházát, amikor ennek feltételei még nemigen voltak adottak. Ezek a nagy vállalkozások csak úgy jöhettek létre, ha megvalósítójuk – mint Imre atya – Istenbe vetett hittel teszi ezt. Ez a magatartás szép gyümölcsöket terem – sajnos az ilyen gyümölcsöknek Európa ma híján van, folyatta a képviselő. „Nekünk azonban megadatott, hogy ismerjünk ilyen embereket – most elsősorban Kozma Imre atyára gondolva –, és lelkiismereti kötelességünk közkinccsé tenni az ő működésüket. Ezt fejezi ki a most odaítélt Európai Polgár-díj.”

A mai díjátadás biztatás számunkra, s biztatás kell, hogy Európa számára is az legyen – hangsúlyozta Hölvényi György. –  A kereszténység olyan erőt jelent, amely ma is összetartja Európát. „Amit Imre atya létrehozott Isten segítségével, európai alkotás. Egyesítette eddigi életművében a szentet és a profánt. Össze tudta kapcsolni Magyarországot és Európát, a Kárpát-medencét és Európát. Nem könnyű feladat ez.”   Európa egységéért nem különféle ideológiák kitalálásával kell munkálkodni, hanem úgy, ahogyan Imre atya teszi, aki érzi Európát. De ahhoz, hogy valaki érezze Európát, először a közvetlenül mellette lévőt kell éreznie, s tudni, nem mi, emberek vagyunk mindennek a központjában, hanem valaki más. Ő ennek szellemében cselekedett mindig, és nagyon sokakat magával tudott ragadni ezen az úton.

………………..

Az Európai Polgár-díjat az Európai Parlament 2008-ban alapította. Évente 50 olyan kivételes teljesítményt nyújtó európai személynek ítélik oda, akik hozzájárultak a közös megértés, a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki. Az idei másik magyar díjazott Major Balázs, a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének vezetője, arabista, régész-történész, a Szíriai-Magyar Régészeti Misszió alapítója és vezetője.

Fotó: KDNP – Váli Miklós