Hölvényi György: nem állhat helyre Szíria a helyi keresztény egyházak megerősítése nélkül

A keresztény egyházak megerősítése nélkül Szíria nem állhat helyre, ugyanis társadalmi elfogadottságuk révén ezek hídszerepet töltenek be a polgárháború sújtotta régióban az oktatásban, az egészségügyben és a kultúrában jelentette ki Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő szerdán Brüsszelben az MTI-nek a témában rendezett konferenciáról nyilatkozva.

A képviselő – aki egyúttal az Európai Parlament néppárti frakciójában (EPP) a vallások közötti párbeszéddel foglalkozó munkacsoport társelnöke – hangsúlyozta, ha a keresztények elmenekülnek a konfliktusok elől, és nem térnek vissza Szíriába, az az ország jövőbeni kibontakozását, biztonságát, társadalmi struktúráját alapvetően érinti.

Ezért kötelessége Európának a közel-keleti keresztény közösségek megerősítése, nem vallási, hanem emberi jogi és biztonsági alapon – emelte ki.

A vallások közötti párbeszéd munkacsoport – hamarosan lejáró – mandátuma alatt rendezett utolsó konferenciáját követően Hölvényi György aláhúzta: a szíriai újjáépítésben fontos együttműködési partnerek az egyházak, mert vallási vagy nemzetiségi hovatartozás figyelembe vétele nélkül gondoskodnak a rászorulókról, nyújtanak széles körű segítséget, és megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy mindenki saját kultúráját és vallási örökségét ápolja és megőrizze.

Az EP-képviselő arról tájékoztatott, hogy a mintegy 18 millió lakosú Szíriában nyolcévnyi háborút követően több mint 13 millió ember szenved szükséget. A lakóhelyüket elhagyni kényszerültek száma körülbelül 11,8 millió. Szíria szomszédos országaiban mintegy 5,6 millió szíriai menekült él.

A keresztények aránya a szíriai népességben drámaian csökkent, ma a népesség alig 3 százalékát képviselik – mondta.

Hölvényi György arra hívta fel a figyelmet, hogy számos okból kifolyólag a humanitárius segítségnyújtás nem mindig éri el a lakosságot. „A segítségnyújtás nem függhet össze a szíriai vezetéssel kapcsolatos konfliktussal és az érvényben lévő embargóval” – fogalmazott.

Mint elmondta, a megszorító intézkedések nem az államot, hanem az embereket sújtják.

Tiszteletben tartásuk mellett meg kell találni a lehetőségét annak, hogy a helyi keresztény és a meghatározó mérsékelt iszlám közösségek közötti jó viszony erősítése révén azokat érjék el a támogatások, akik a legjobban rászorulnak. Az európai humanitárius segítségnyújtás ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek visszatérhessenek hazájukba – húzta alá.

Tiszteletben tartásuk mellett meg kell találni a lehetőségét annak, hogy a helyi keresztény és a meghatározó mérsékelt iszlám közösségek közötti jó viszony erősítése révén azokat érjék el a támogatások, akik a legjobban rászorulnak.

Az európai humanitárius segítségnyújtás ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek visszatérhessenek hazájukba – húzta alá.

Szavai szerint mihamarabb megoldást kell találni – beleértve a jogi megoldásokat, a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeit és az újjáépítés részleteit is – a szíriai emberek életének javítása érdekében.

Noha a májusban esedékes európai parlamenti választásokat követően több képviselő is elhagyja az Európai Parlamentet, az EPP képviselőcsoportja és a kereszténydemokraták az új összetételű Európai Parlamentben is folytatják a szíriai nép sorsával foglalkozó munkájukat – tette hozzá Hölvényi György.