Hölvényi György EP-képviselő látogatása Szíriában

2018. 05. 01.

Hölvényi György néppárti európai parlamenti képviselő (Fidesz-KDNP), a nemzetközi fejlesztési szakbizottság tagja hazatért 2018. április 20. és 27. közötti szíriai látogatásáról, amelyet II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárka meghívására tett az országban.

Hölvényi György, az Európai Néppárt frakciója vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke az utazást Böjte Csaba ferences szerzetessel, a Dévai szent Ferenc Alapítvány vezetőjével, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetessel, a Jezsuita Menekültszolgálat (JRS) hazai közösen bonyolította le, amelynek során két-két napot töltöttek el a szíriai polgárháború legtöbbet szenvedett nagyvárosaiban Aleppóban és Homszban, valamint a fővárosban, Damaszkuszban.  A küldöttséget tagja volt az MTVA főszerkesztője Siklósi Beatrix és Marossy Géza rendező, operatőr is.

A látogatás tisztán humanitárius jellegű volt, kizárólag az üldözött keresztényeknek történő segítségnyújtásról szólt. A magyar csoport a látogatással az ő helyzetükre kívánta felhívni a figyelmet.

A látogatás során a csoport találkozott II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárkával, Jean-Clément Jeanbart aleppói melkita görög katolikus érsekkel, Mario Zenari bíborossal, apostoli nunciussal, az aleppói örmény protestáns közösséggel és vezetőjével, Rev.  Harotoune Selimiannal, valamint Ahmad Badreddin Hassoun szíriai főmuftival, számos egyéb találkozó mellett.

A vendéglátókkal közösen egyházi szociális és ifjúsági intézményekben tárgyaltak a segítségnyújtás lehetőségeiről, valamint a háborúban elpusztult települések újjáépítéséről.