Vallások közötti párbeszéd

Helyben kell választ adni a közel-keleti társadalmak kihívásaira

2015. 10. 01.

A European Ideas Network koppenhágai kétnapos nyári egyetemének fő témája a "Biztonság és politikai stabilitás" volt. Hölvényi György vezette a beszélgetést egyiptomi, amerikai és európai szakértők részvételével, melyben az Arab Tavasz után kialakult új politikai helyzetről, illetve a szélsőséges iszlamista csoportok megerősödésének okairól értekeztek a résztvevők.

A politikus felhívta a figyelmet a közel-keleti konfliktusok miatt Európa felé megindult páratlan migrációs nyomás okaira is. A gyorsuló népességnövekedés és a szegénység együttes hatása az instabilitás egyik legfontosabb kiváltó oka. Hasonló hirtelen lakosságnövekedésre lehet számítani a fejlődő világ népes országaiban, mint például Bangladesben és Nigériában is.

A néppárti képviselő szerint a demográfia mellett a vallási szélsőségek váratlanul gyors társadalmi térnyerése az instabilitás másik alapvető oka. A Közel-Keleten belül maga az iszlám világ is jelentős kihívásokkal néz szembe, hiszen a radikalizálódás veszélyt jelent az iszlám vallás hagyományos tanaira és értékrendjére is. „A közel-keleti régiót érintő kihívások megoldásában Európának helyben kell közreműködnie az adott országokkal. Ellenkező esetben, méretüknél fogva megoldhatatlan válsághelyzettel fognak szembesülni az adott társadalmak, és közvetetten Európa is" – emlékeztetett a néppárti politikus.