Környezetvédelem

Fordulópont lehet a párizsi klímacsúcs

2015. 10. 15.

Hölvényi György írásban benyújtott felszólalásában kiemelte, hogy decemberben nemcsak az ENSZ hagyományos éves éghajlat-változási konferenciájára kerül sor. Párizs sokkal többet jelent ennél. A világ történelmi jelentőségű lépés előtt áll. A Kiotói Jegyzőkönyv lejártával egy új, minden eddiginél ambiciózusabb kibocsátás-csökkentési megállapodásnak kell létrejönnie ahhoz, hogy megakadályozzuk a visszafordíthatatlan következményekkel járó, 2 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést. Hölvényi szerint az Unió már megtette kemény vállalásait a kibocsátás-csökkentés, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások terén, ami jelentős áldozatot követel majd az európai gazdaságtól. Most a világ többi részén a sor, hogy kövesse ezt a példát.

A néppárti politikus hangsúlyozta, hogy a 2 Celsius-fokos cél elérése érdekében az új egyezménynek megfelelően rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy a teljesítések folyamatos ellenőrzését és a vállalások felülvizsgálatát is biztosítani lehessen. A politikus szerint azonban a globális siker kulcsa az, hogy a gazdagabb országok anyagilag és tudással is segítsék a fejlődő gazdaságokat, hogy a hagyományos, fosszilis alapú fejlődési szakaszt kihagyva, már az új technológiákat alkalmazva léphessenek a környezettudatos gazdasági fejlődés útjára.

Fontos parlamenti siker, hogy a határozat – Hölvényinek és néppárti kollégáinak köszönhetően – egy rendhagyó hivatkozást is tartalmaz az idén nyáron megjelent Laudato si’ kezdetű pápai enciklikára. „Ferenc pápa üzenete, azaz személyes felelősségünk hangsúlyozása ugyanis megkerülhetetlenné vált az éghajlatváltozásról folytatott nemzetközi párbeszédben” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.