Vallások közötti párbeszéd

Ferenc Pápa az Európai Parlamentben – Vatikán Rádió telefonos intejú

2014. 11. 28.

Hölvényi György európai parlamenti képviselő, volt egyházügyi államtitkár szintén jelent volt Ferenc Pápa történelmi látogatásán az Európai Parlamentben. Kedves Hölvényi úr, megkérném, hogy röviden számoljon be arról, hogyan fogadták Ferenc Pápa beszédét és egyáltalán milyen a hangulat Strasbourgban?

Strasbourgban nagy volt a várakozás, – hiszen ahogy Ön is mondta, abszolút egyetértek vele, valóban történelmi beszédről van szó -, nagyon várták. Érdekes volt látni, hogy hívők és nem hívők egyaránt izgalomban voltak már tegnap, és ma délelőtt pedig pontosan lehetett látni, hogy a Pápa érkezése előtt már a Parlament előtti területen is több százan kint álltak és várták a Pápát. Nagyon sokan voltak ebben természetesen kíváncsiskodók is. Engem személyesen is nagyon érdekelt, hogy ebbe a közegbe, egy nem Európából származó – bár európai gyökerekkel rendelkező – Pápa mit fog mondani és azt hiszem, hogy ez egy nagy-nagy összefoglaló beszéd volt.

Ha szabad megengedni egy személyes benyomást: tulajdonképpen csak olyanokról beszélt a Pápa, amiről gondolkodó emberek, gondolkodó fiatalok, felnőttek, családban, baráti körben aggódva, felelősséggel Európáról, a jövőről megfogalmaznak. Sikerült a Pápának megszólítani majdnem talán mindenkit az Európai Parlamentben és valóban egy hidat tudott építeni az egyszerű gondolatok és a legkomolyabb emberi, az Istenre figyelő egzisztencia között. Az a több percig tartó taps, ami gyakorlatilag egyöntetű volt, az mindenképpen nagyon komoly visszajelzés. Tehát az egyszerűségnek, a világos fogalmazásnak, és a valóban az embert, a személyes embert, az európai embert érintő legmélyebb témákról beszélt nagyon nyíltan, nagyon világosan, egyértelműen és – hozzátenném – mindenképpen segítően, bíztatóan. Ez a beszéd egy bíztatás volt, egy ébresztő volt: Európa van mire büszkének lenni, tedd amit kell, álljon vissza az ember a középpontba, és menni fog, mert Európának igenis feladata van. Tulajdonképpen Ferenc Pápa felajánlotta az együttműködését, hogy dolgozzunk együtt ezen az ügyön. Azt hiszem, hogy a legmélyebben sikerült megérintenie az ott jelenlévőket.