Vallásüldözés

Felszólalás a kairói merénylet áldozataiért – Hölvényi György sajtóközleménye

2016. 12. 15.

 

„Az Iszlám Állam terrorszervezet a kairói Szent Márk székesegyháznál elkövetett merényletével a kopt keresztényeket vette célba, de valójában együttes támadás érte a békés együttélésre törekvő egyiptomi keresztényeket és muszlimokat” – jelentette ki Hölvényi György (Fidesz-KDNP), az Európai Néppárt frakciójának vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke. Az EP-képviselők szerdán este Strasbourgban rendkívüli vita keretében emlékeztek meg a kairói kopt hívek elleni múlt vasárnapi iszlamista merénylet 25  áldozatáról.

 

Hölvényi György részvétét fejezte ki a karácsonyi időszak kezdetét ünneplő szertartáson elkövetett terrortámadás fiatal és idős áldozatait gyászoló családoknak. Az ISIS merénylője az ünnepi készülődés időszakában gyilkolta meg a keresztény vallását gyakorló közösség tagjait, amely a képviselő szerint egy újabb szimbolikus cselekmény. A terroristáknak célja, hogy minél nagyobb emberáldozatok és megfélemlítés révén tovább mélyítsék a politikai bizonytalanságot a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

 

„A keresztények és más vallási kisebbségek biztonságát e válságövezetekben a nemzetközi közösségnek kell szavatolnia” – hangsúlyozta a politikus. Európának mindent meg kell tennie a dzsihádizmus visszaszorítására elfogadott intézkedések végrehajtásáért. „Ez Európa és Egyiptom közös érdeke” – zárta felszólalását Hölvényi György.

Fotó:
II. Tavadrosz pápa, az egyiptomi kopt keresztény egyház feje nagypénteki istentiszteletet tart a kairói kopt Szent Márk-katedrálisban  (MTI/EPA/Haled el-Fiki)

 

Strasbourg, 2016. december 15.