Egyéb

Felelős közösségek nélkül nincs békés együttélés Európában

Felelős közösségek nélkül nincs békés együttélés Európában

2016. 01. 19.

Hölvényi György sikerként értékelte, hogy politikai nyitottság övezte a család alapvető társadalmi fontosságának elismerését, ami az uniós dokumentumok esetében az utóbbi években ritkán tapasztalható eredmény. A jelentés aláhúzza a család szerepét a kulturális identitás, a hagyományok, az erkölcs és a társadalom értékrendszerének megőrzésében, és hangsúlyozza, hogy a családban kezdődik a gyermekek ismerkedése a társadalom kultúrájával, értékeivel és normáival.
 
Hölvényi a jelentésről szóló vitában kiemelte: a vallások társadalmi szerepe, ha közvetetten is, meghatározó marad, ellentétben minden korábbi jóslattal. Mindez nem hit kérdése, hanem szociológiai tény. Hozzátette: a vallási közösségek az élet kezdetétől a végéig alternatívát biztosítanak az ember számára.  „Egy biztos, az egyházak és vallási intézmények tagjaira fontos feladat vár a társadalmi kohézió megteremtésében” – fogalmazott a néppárti képviselő.
 
Hölvényi György a vitában emlékeztetett: a kulturális sokszínűség a migráció mérete miatt mára olyan figyelmet kapott, amelyre korábban nem számíthattunk. A mai európai helyzetben fontos megérteni, hogy ki a bevándorló, ki a menekült. „Ennek meghatározása kötelességünk, éppen a valódi menekültek megsegítése érdekében” – zárta felszólalását a magyar képviselő.