Vallások közötti párbeszéd

Félelemben élnek a keresztények az európai menekültszállásokon – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 04. 04.

Az Európába érkezett üldözött keresztények 88 százalékát érte valamilyen inzultus a németországi menekültszállásokon a vallásuk miatt, hangzott el az Európai Néppárt vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának keddi ülésén az Európai Parlamentben. Hölvényi György kereszténydemokrata képviselő, a munkacsoport társelnöke szerint meg kell őrizni Európa hitelességét az emberi jogok érvényesülése terén.

Gottfried Martens német evangélikus lelkész a munkacsoport meghívott előadójaként elmondta: a hatóságok tehetetlensége miatt berlini gyülekezete igyekszik kimenekíteni az „integrációs kísérletekből” a befogadóközpontok kisebbségben élő keresztény lakóit.

Hölvényi György szerint súlyos figyelmeztetés a befogadó társadalom számára is, hogy az ártatlanok szenvedése a mi kontinensünkön is folytatódik. „Mindez sötét árnyékot vet az emberi jogok tiszteletben tartásában élen járó Európa hitelességére”, tette hozzá. Kétségbeejtőnek és ellentmondásosnak nevezte a képviselő, hogy a hatóságok a keresztények menedékjogának elbíráláskor gyakran nem ismerik el a vallási üldöztetés tényét, és visszatoloncolják őket a számukra életveszélyt jelentő országukba.

Az Open Doors emberi jogi szervezet 2016. évi tanulmánya 231 keresztény menekült személyes tanúságtételét közli. 42 százalékuk nyilatkozott arról, hogy szóbeli inzultus érte őket, 37 százalékuk fizikai támadást is elszenvedett, továbbá 32 százalékuk életveszélyes fenyegetéseket is kapott. Az állomások radikális muszlim nézeteket valló biztonsági őrei és lakói többek között muszlim imákon való részvételre kényszerítik őket, korlátozzák a keresztény szimbólumok viselését, gyakoriak a nőkkel és gyermekekkel szembeni visszaélések.

Fotó: 24.hu

Strasbourg, 2017. április 4.