Környezetvédelem

Európának meg kell szabadulnia rossz szokásától – Timmermans bizottsági alelnök válaszlevele

2016. 01. 27.

Mint ismeretes, napjainkban, az unióban csak a vásárláshoz használt nejlonszatyrok önmagukban is rendkívül súlyos terhet rónak a környezetre, hiszen évente 8 milliárd nejlonzacskó válik szemétté a természetben. Nem is beszélve a többi műanyagról és halászathoz használt egyéb tengerben találhateszközről. Ezek nagy része Európa tengereit és tengerpartjait szennyezi. Még 2014 végén az Európai Parlament és a Tanács megállapodott arról, hogy a tagállamok 2019-ig a mai mennyiség felénél is kevesebb nejlonszatyrot használjanak fel, ezzel is csökkentve a műanyag környezetszennyezést. Ezt követően került volna sor a körkörös gazdaságról szóló jogszabálytervezet megvitatására, amit az Európai Bizottság a jobb jogalkotásra hivatkozva, Timmermans vezetésével visszavont. Igéretük szerint, egy a korábbinál jóval ambíciózusabb tervvel szerettek volna előállni. A Környezetvédelmi bizottság tagjai ennek apropóján kérdezték Timmermans-t, mit szándékozik tenni az Európai Bizottság a, főleg műanyagból álló,egyre növekvő tengeri hulladékok hatékony csökkentése érdekében.

A jobb jogalkotásért felelős biztos a képviselőknek írt válaszlevelében kiemelte, hogy mind a szárazföldön, mind pedig a tengeren keletkező (műanyag) hulladékok eredményescsökkentését irányozza elő a Bizottság. Ehhez megfelelő eszközök kellenek, mint a hulladékok minden eddiginél hatékonyabb újrahasznosítása, szemétlerakás lehető legnagyobb volumenű uniós szintű csökkentése, a tengeri hulladékok zelésének felvétele a hulladékgazdálkodási és a gyártói felelősségvállalási tervekbe. Timmermans válaszában külön kitért a" tengeri eredetű", illetve a tengeren képződő hulladékra (halászathoz használt hálók és egyéb eszközök, műanyag palackok és hordók, stb.), amivel kapcsolatban azok hatékonyabb kikötőkbe szállítását és megfelelő feldolgozását hangsúlyozta.

A jobb jogalkotásért felelős biztos szerint a jelenlegi irányszámok tartása mellett 2020-ra 25%-kal lehet majd csökkenteni az Európában található tengeri hulladékok emnyniségét.

Háttér: A 2014 végén elfogadott jogszabálytervezet néppárti felelőse Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő volt.