Egészségügy

Európai képviselők a gyermekbénulás ellen

2015. 05. 07.

Napjaink egyik legnagyobb közegészségügyi eredményének elérése van küszöbön: a gyermekbénulás felszámolása. A gyermekkori immunizáció az egyik legköltséghatékonyabb, rendelkezésre álló közegészségügyi beavatkozás. A gyermekbénulás felszámolására tett globális erőfeszítések már eddig is több tízmilliárd dollár közvetlen és közvetett egészségügyi megtakarítást jelentettek. Becslések szerint ez 2035-ig további 50 milliárd dollárral növelhető. Nem beszélve az emberi szenvedés enyhítésének felbecsülhetetlen értékéről.

A gyermekbénulásos esetek utolsó 1%-ának felszámolása nehéz és költséges, de a globális erőfeszítéseknek köszönhetően az évtized végéig megvalósítható. A közelmúltban felbukkanó megbetegedések is bizonyítják, hogy egyetlen ország sincs biztonságban, beleértve az uniós tagállamokat, így Magyarországot is, amíg az összes ország mentes nem lesz a gyermekbénulástól.

Ezért az írásbeli nyilatkozathoz csatlakoz EP-képviselők felkérik a Bizottságot, hogy leendő fejlesztési tevékenységei során továbbra is prioritásként tekintsen a gyermekbénulás felszámolásának elősegítésére, és a következő négy évben is biztosítson megfelelő anyagi támogatást a gyermekbénulás elleni vakcinázási program és felügyelet számára.