Vallások közötti párbeszéd

Európa tegyen többet a szíriai békéért! – Hölvényi György sajtóközleménye

2016. 10. 12.

Hölvényi György bevezetőjében elsődleges feladatnak nevezte, hogy az Európai Unió, valamint a tagországok döntéshozói is felismerjék az ősi keresztény közösségek stabilizáló szerepét a közel-keleti társadalmakban. Európának erkölcsi és kulturális felelőssége, egyben komoly biztonsági érdeke a kétezer éves keresztény közösségek támogatása a szülőföldjükön. Ennek elsődleges módja a humanitárius segítségnyújtáson túl az oktatás és a foglalkoztatás lehetőségének megteremtése.

III. Gergely pátriárka az országát sújtó polgárháború tárgyalásos rendezéséhez, a béke mielőbbi megteremtéséhez kérte az Európai Unió vezetőinek és politikusainak hathatós erőfeszítéseit. A pátriárka hangsúlyozta, hogy bár a keresztények nagyon megszenvedték a polgárháborút, mégis ki kell tartaniuk szülőföldjükön annak érdekében, hogy a józanság és semlegesség hangjai legyenek a káoszba süllyedt országban, amire nagy szükség lesz az újrarendezés során.

A pátriárka egymillió szíriai gyermek üzenetét adta át Brüsszelben: a vallási közösségek kezdeményezésére leveleikkel és rajzaikkal annak vágyát fejezték ki, hogy békében tanulhassanak iskoláikban. A pátriárka emlékeztetett: az egyházak delegációja a szíriai keresztény lakosság 95 százalékának képviseletében érkezett Brüsszelbe, és közösségeik jelenleg is 300 ezer belső menekültről gondoskodnak az országban.

Brüsszel, 2016. október 12.

További információ:
Hölvényi György irodája: +32-228-47197