Vallások közötti párbeszéd

Európa jövője elképzelhetetlen az egyházak nélkül

Európa jövője elképzelhetetlen az egyházak nélkül

2015. 02. 10.

Mai napon tartotta alakuló ülését az Európai Néppárt Vallásközi Párbeszéd Munkacsoportja, ahol Hölvényi Györgyöt társelnökké választották. Manfred Weber, a néppárti frakció elnöke az ülésen hangsúlyozta: "Az Európai Néppárt több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik a vallásközi párbeszéd terén. A mai európai politikai helyzetben egyre nagyobb jelentősége van a több ezer éves kultúrák közötti párbeszéd megerősítésének és a közös, Európa egészére vonatkozó jövőkép kialakításának". Manfred Weber szerint a kultúrák közötti párbeszéd témaköre egy komoly "politikai csatatér", amelyet nem szabad átengedi a szélsőséges pártoknak. Az európai identitással kapcsolatos kérdésekre ma új válaszokat kell adni.
 
Hölvényi György az ülésen elmondta: "A választásokat követően megalakult új munkacsoport célja, hogy a vallások társadalmi szerepvállalásával és a 21. századi társadalmi kihívásokra adandó politikai válaszokkal foglalkozzon". A néppárti frakció saját önazonosságához tartozik, hogy elismeri a különböző vallások meghatározó szerepét az európai társadalomban és döntéseihez figyelembe veszi annak a társadalom egészére vonatkozó tanításait.
 
Háttér: Hölvényi György 2009-től 2012-ig az európai néppárti képviselőcsoport egyházakkal való kapcsolattartásért felelős tanácsadója, majd 2012 és 2014 között az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházügyekért felelős államtitkára volt.