Közel-Kelet

Esély az iraki keresztényeknek? – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 05. 16.

 

„Ha az őszi tanévkezdésig sikerül a helyiekkel közösen megoldani az oktatást az üldözött keresztények részére az Iszlám Állam terrorszervezettől visszaszerzett észak-iraki területeken, akkor fiatalok tízezrei dönthetnek a távozás helyett a szülőföldön maradás mellett” – hangsúlyozta Hölvényi György, az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának társelnöke az Európai Parlament keddi plenáris ülésén Strasbourgban. A közel-keleti keresztények helyzetéről rendezett vitában a kereszténydemokrata képviselő világossá tette: „A keresztények üldöztetése nem vallási ügy, hanem létfontosságú biztonsági és emberi jogi kérdés Európa számára is”.

 

Hölvényi György szerint az Európai Unió hiába nyújt világviszonylatban is kiemelkedő segítséget a térségnek, az egyes tagállamoknak sokkal nagyobb mértékű saját felajánlást kell tenniük az iraki keresztények jövője érdekében. „Magyarország ebbe az irányba tett lépést, amikor létrehozta a keresztények megsegítésért felelős helyettes államtitkárságot” – emelte ki a néppárti politikus. A magyar kormány többek között pénzügyi hozzájárulással segíti az Iszlám Állam terrorszervezet uralma utáni újjáépítést, a hazai katolikus egyházzal együttműködve támogatja az iskolaépítést, valamint soron kívüli gyógyszerszállítmányt biztosít egyházi kórházak részére.

 

„Az iskoláskorú gyermekeknek és a családoknak sürgősen oktatásra és munkalehetőségre van szükségük a kurdisztáni régióban” – emlékeztetett Hölvényi György az elmúlt héten szerzett helyszíni tapasztalatai alapján. Ha rövid időn belül lépnek Európa kormányai az oktatási segítségnyújtás terén, az sorsfordító esélyt jelenthet fiatalok tízezrei számára ahhoz, hogy megmaradjanak őseik földjén és fennmaradjon a kereszténység kétezer éves jelenléte Irakban.

 

 

Strasbourg, 2017. május 16.