Hírek

Esély a változásra – A visegrádi országok kormányfői az élelmiszerek kettős minősége ellen – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 02. 28.

A visegrádi országok kormányfői e hét csütörtökön rendkívüli csúcsértekezlet keretében foglalkoznak az EU keleti és nyugati piacain értékesített termékek címkézése, íze és minősége közötti eltérésekről. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő szerint eljött az ideje, hogy az Európai Bizottság végre jogi lépéseket tegyen a kelet- és közép-európai fogyasztókat sértő gyártási gyakorlat megszüntetése érdekében.
 
Az Európai Unióban forgalmazott élelmiszerek kétféle minőségének kérdését az elmúlt évek során egyre gyakrabban vetették fel az új uniós tagállamok képviselői. A problémát az okozza, hogy ugyanazon előállítók ugyanazon márkanév alatt eltérő minőségű termékeket hoznak forgalomba, elsősorban a keleti régióhoz tartozó tagállamokban, s ezzel hátrányos megkülönböztetés éri az ottani fogyasztókat.
 
Hölvényi György az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának tagja 2015 nyarán több képviselőtársával együtt írásbeli nyilatkozatban hívta fel erre az Európai Bizottság figyelmét, és az egységes piac védelme érdekében jogi lépéseket sürgetett. A kereszténydemokrata képviselő a V4-ek mostani bejelentése kapcsán emlékeztetett arra, hogy számos európai politikai és szakmai fórum jelzése ellenére az Európai Bizottság mindeddig csak kitérő válaszokat adott.
 
A kereszténydemokrata politikus szerint egyértelművé vált a jogszabályok módosításának szükségessége és a megfelelő keretek kialakítása a helyzet orvoslása érdekében. Reményei szerint a rendkívüli V4 csúcs új lendületet adhat az ügynek, melyet friss vizsgálati adatok is alátámasztanak. A közelmúltban a magyar Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata kimutatta, hogy ugyanazon cégek ugyanazon megjelölésű termékei gyengébb minőségűek nyugati társaiknál. Mindezekre tekintettel Hölvényi György ma ismételten írásbeli kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz.
Fotó: www.vhegy.com
 
 
Brüsszel, 2017. február 28.