Közel-Kelet

Emberek, egyházak, szankciók Szíriában

2020. 11. 11.

A Szíria elleni nemzetközi szankciók gyakran akadályozzák a helyi egyházak humanitárius erőfeszítéseit. Ez súlyosbítja a szíriai emberek szenvedéseit. A világjárvány közepette sürgető feladat a humanitárius segítségnyújtás akadályainak lebontása” – hangsúlyozta Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő az európai néppárti frakció vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának online konferenciáján. A munkacsoport magyar társelnöke által kezdeményezett rendezvényen szíriai vallási vezetők, nemzetközi egyházi segélyszervezetek képviselői és uniós tisztségviselők adtak naprakész beszámolót a szíriai polgárok helyzetéről és a Szíriával szembeni szankciók humanitárius következményeiről.

Hölvényi György helyszíni látogatásait felidézve emlékeztetett: „Szíriában kilenc évnyi háborút követően gyermekek és fiatalok milliói szorulnak ki az oktatás lehetőségéből és mintegy 15 millió ember nem jut tiszta ivóvízhez és egészségügyi ellátáshoz. A koronavírus-járvány csak elmélyítette az eddig is elviselhetetlen mértékű szenvedést, amely fokozza a tömeges elvándorlást” – hívta fel a figyelmet a magyar politikus. “A válság enyhítése érdekében könnyíteni kell a jelentős kapacitásokkal rendelkező egyházi segélyszervezetek munkáját nehezítő szankciókon” – tette hozzá a politikus.

Az aleppói görög ortodox egyházmegye képviseletében Moses Alkhassi atya beszámolt arról, hogy az egyházak a keresztény és muszlim rászorulókat egyaránt segítik. Ugyanakkor a szankciók hatására többek között jelentős infláció és feketegazdaság alakult ki az országban, ami számukra is megnehezíti az élelmiszerek és gyógyszerek beszerzését és eljuttatását a szükséget szenvedőknek.

Thomas Heine-Geldern, a Szükséget Szenvedő Egyház katolikus segélyszervezet vezetője megerősítette, hogy a segítségnyújtást ellehetetleníti a pénzügyi rendszer blokádja és a kereskedelmet sújtó adminisztratív akadályok. Az igazgató szerint addig nem tud hazatérni a jelenleg Libanonban tartózkodó 1,5 millió szíriai menekült, amíg a segélyprogramok szünetelni kényszerülnek. Mindez súlyos következményekkel fog járni Európa számára is, húzta alá.

Hölvényi György hangsúlyozta: „Az egyházi szervezetek pótolhatatlan munkát végeznek a háborútól megnyomorított civil lakosság megsegítése érdekében. Az áldozatok százezreiért és szenvedők millióiért felelős szíriai rezsimet sújtó szankciók nem gátolhatják ezt a létfontosságú humanitárius tevékenységet”.  

Brüsszel, 2020. november 11.

Kép: MTI)