Egységes uniós szolidaritás a közel-keleti keresztényekkel

2015. 03. 12.

Hölvényi György a határozat társszerzője felszólalásában emlékeztetettLouis Sako iraki káld pátriárka közelmúltbeli “segélykiáltására”, amelyben az ősi keresztény közösségek végzetes szétesésére hívta fel a figyelmet. Az egyre hevesebb dzsihádista előretörés és az iraki katonai erők hadműveletei drámai mértékben súlyosbították a menekülthelyzetet. „Semmilyen konkrét mentési terv nem létezik a sok ezer üldözött család megsegítésére. Ha Európa nem nyújt nagylelkű humanitárius segítséget, más nem fogja ezt megtenni helyettünk” – hangsúlyozta a kereszténydemokrata EP-képviselő.

A határozatban valamennyi politikai erő elítéli az Iszlám Állam közelmúltbeli gyilkosságait és túszejtéseit. A képviselők különös veszélyként tekintenek a keresztény és más kisebbségi kultúrák végleges megsemmisülésének folyamatára. Az állásfoglalás többek között sürgeti a dzsihádisták pénzügyi forrásainak elvágását, az olaj- és műkincskereskedelemből származó finanszírozás meggátolását, valamint a szövetséges katonai jelenlét növelését. A képviselők szerint jelentős feladat a világszerte terjedő szélsőséges iszlám ideológia terjedésének korlátozása.

Hölvényi György a vita legelőremutatóbb eredménynek azt nevezte, hogy több hónapos munka után sikerült politikai konszenzusra jutni a közel-keleti keresztényüldözés megítélésében. Európa keresztényekért érzett felelőssége többé nem pártpolitikai kérdés: mára egységes álláspont és pártokon felüli közös akarat támogatja a határozott európai szerepvállalást.

Hölvényi György plenáris felszólalása az alábbi linken nézhető vissza: http://www.europarl.europa.eu/ep-live/hu/plenary/video?intervention=1426152845394