Vallások közötti párbeszéd

Egyre több a vallás-ellenes incidens Európában

2015. 10. 02.

Az Európai Bizottság idén először tartotta meg az éves helyzetértékelésnek szánt konferenciáját az Alapvető Jogok helyzetéről. A Frans Timmermans bizottsági alelnök által összehívott ülés fókuszában az antiszemita és muszlim-ellenes incidensek megelőzése volt. Hölvényi György EP-képviselő a szervezők felkérésére szólalt fel a témában. "A zsidó és muszlim közösségek mellett a keresztények is egyre gyakrabban válnak áldozattá Európában" – figyelmeztetett. "A vallás szerepe 20 éve egyre nökveszik szerte a világban, ezért a személyes meggyőződésen és vallásszabadságon túl a vallásoknak a szélesebb társadalompolitikai és geopolitikai jelentőségű kérdésekkel való kapcsolatát is vizsgálni kell" – tette hozzá Hölvényi. A néppárti politkus a javaslatok között kiemelten említette a történelmi Egyházak és a vallási közösségek különleges szerepének elismerését, a vallási ismeretek oktatásának szükségességét, továbbá az alapvető európai értékek támogatását.