Egészségügy

A dohányzás sosem lesz egészséges – Hölvényi György sajtóközleménye

2017. 07. 12.

 

Az Európai Parlament környezetvédelmi és költségvetési-ellenőrzési bizottságai ma délelőtt közös meghallgatást tartottak a dohánytermékek nyomonkövetési rendszeréről. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő hozzászólásában emlékeztetett a magyar kormány elkötelezettségére a dohányzás visszaszorítása terén. Világossá tette ugyanakkor, hogy az új szabályozás nem veszélyeztetheti a hazai munkahelyeket és a kis gazdasági szereplők érdekeit.

A dohánytermékekről szóló irányelv előírásai alapján a jelentős károkat okozó illegális dohánykereskedelem megakadályozása érdekében biztosítani kell, hogy a dohánytermékek minden csomagolási egységét egyedi azonosítóval lássák el. Az Európai Bizottság tervei szerint 2019 májusától alkalmazandó nyomonkövetési mechanizmus azonban számos aggályt vet fel a gyakorlatban.

Hölvényi György, az EP környezetvédelmi bizottságának tagja szerint fennáll a veszélye annak, hogy a rendszer bevezetésével – a közegészségügy védelme ürügyén – a nagy dohánygyártók kiszorítják a piacról a kisebb versenytársakat, amelyek nem képesek a fejlesztéssel és működtetéssel járó költségek viselésére. A néppárti képviselő hangsúlyozta továbbá, hogy a kisgyártóknak mindenképpen hosszabb felkészülési időt kell biztosítani bármiféle nyomonkövetési rendszer bevezetésére. Végül felhívta a Bizottság figyelmét arra az ellentmondásra is, miszerint a csempészcigaretta túlnyomó többsége harmadik országokból származik, amelyekre az uniós szabályozás nem fog kiterjedni.

Fotó: http://www.allaboutvision.com

 

Brüsszel, 2017. július 12.